Secţia Specială contestă decizia Înaltei Curţi de a retrimite la Parchet dosarul "Mineriadei"

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a contestat decizia luată, în prima parte a lunii mai 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Mineriadei". Mai exact, Curtea Supremă a trimis dosarul înapoi la procurorii militari, după ce a constatat nulitatea rechizitoriului. Până la momentul respectiv, dosarul stătuse doi ani în camera preliminară a instanţei.

"În cauza cunoscută generic sub denumirea 'Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990', la data de 14 februarie 2020, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (structura competentă în acest moment) (...) a declarat contestaţie împotriva Încheierii nr. 192 pronunţată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, cu privire la inculpaţii: Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plăieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru", a transmis Parchetul General, într-un comunicat de presă remis marţi.

Parchetul a mai precizat că dosarul "Mineriadei" a fost soluţionat în anul 2017 de Secţia parchetelor militare prin trimiterea în judecată a persoanelor menţionate anterior.

"Asociaţia Victimelor Mineradelor 1990-1991 din România a avut o întrevedere cu conducerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. În urma solicitărilor scrise ni s-a comunicat că a fost primită şi contestată soluţia şi motivarea din dosarul represiunii din iunie 1990 - MINERIADA", a transmis anterior preşedintele organizaţiei Viorel Ene.

Mineriada

În zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român, condus de Ion Iliescu, a trimis impresionante efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotriva unei mâini de grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, în Bucureşti au năvălit minerii chemaţi de Iliescu, precum şi alte mii de cetăţeni din toată ţara, convocaţi de senatori şi deputaţi. Au urmat bătăi, arestări, jafuri şi devastare.

Bilanţul acelor zile de teroare s-a soldat cu uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea altor 18. De asemenea, 1.388 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.250 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Ceea ce face din Mineriadă unul dintre cele mai dureroase şi ruşinoase episoade ale istoriei contemporane este faptul că preşedintele ţării a asmuţit cetăţeni ai acestei ţări împotriva compatrioţilor lor. În plus, nu trebuie uitat că, potrivit martorilor vremii, armată dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile. Pe 13 iunie 1990, patru persoane au fost omorâte prin împuşcare iar alte 18 rănite.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

25 de ani mai târziu, în data de 21 octombrie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul "Mineriada". A fost nevoie de încă un an şi aproape trei luni pentru ca Iliescu să devină din suspect, inculpat.

Pe 13 iunie 2017, Ion Iliescu a fost trimis finalmente în judecată de Parchetul Militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne