Schimbarile de pe fundul marilor pot ajuta la localizarea zonelor de potential cutremur

Cercetatorii observa recifurile de corali si alte fenomene submarine pentru a localiza faliile de cutremur, conform unui studiu publicat recent in revista Geo-Marine Letters.

Folosind tehnologie sonara multibeam, o echipa de oameni de stiinta din Israel, Iordania si Statele Unite au creat prima imagine de inalta rezolutie a fundului marii din golful nordic Eilat/Awaba, parte din linia de coasta a sudului Israelului si Iordaniei.

"Cartografierea faliilor potential active din mare este o componenta importanta in definirea hazardelor seismice in aceasta regiune puternic populata. Mai mult, alunecarile de pe fundul marilor prezinta si un pericol potential de tsunami", scriu cercetatorii in articol.

Oamenii de stiinta au descoperit de-a lungul fundului marii deformari ale recifurilor de fosile de corali si un fenomen cunoscut ca "deteriorarea masei", in care blocuri mari de canioane submarine se detaseaza si cad. Ei cred ca aceste schimbari in teren submarin reflecta activitatea seismica si au putut sa confirme liniile cunoscute ale faliilor din zona si sa prezica locatia viitoarelor cutremure.

"Studiind recifurile de fosile de corali si cum s-au rupt de-a lungul timpului, am dezvoltat un nou mod de a supraveghea faliile active din largul marii privind la miscarea sedimentelor si a structurilor fosile de-a lungul lor", a declarat intr-un comunicat de presa Gal Hartman, un absolvent de la Universitatea Tel Aviv, co-autor al studiului.

"Ceea ce nu putem spune exact este cand va veni urmatorul cutremur major. Dar putem spune inginerilor de oras unde va fi epicentrul cel mai probabil."

Cu toate ca descoperirile au fost specifice regiunilor din jurul Eilat si Aqaba, ele pot fi aplicate oriunde, inclusiv la Falia San Francisco din California, afirma Hartman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură