Schimb de prizonieri. Separatiştii pro-ruşi eliberează primul grup de soldaţi ucraineni

Şoferi şi soldaţi ai forţelor armate ucrainene aşteaptă desfăşurarea unui schimb de prizonieri în regiunea est-ucraineană Doneţk, 27 decembrie 2017.
Şoferi şi soldaţi ai forţelor armate ucrainene aşteaptă desfăşurarea unui schimb de prizonieri în regiunea est-ucraineană Doneţk, 27 decembrie 2017. (Captură Foto)

Un grup de soldaţi ucraineni capturaţi de separatiştii pro-ruşi a fost transportat în teritoriul controlat de guvernul ucrainean ca parte a unui schimb de prizonieri între Kiev şi forţele separatiste, care sunt implicate din 2014 într-un război în estul Ucrainei.

Postul ucrainean Hromadske TV a susţinut că trei vehicule care transportau 16 soldaţi ucraineni au trecut miercuri din zona ocupată de separatişti, în apropierea oraşului Horlivka, în teritoriul controlat de Kiev.

Aceştia sunt primii dintre cei 74 de soldaţi ai forţelor guvernamentale ucrainene capturaţi care vor fi schimbaţi astăzi cu cei 306 prizonieri aflaţi în custodia forţelor ucrainene.

Armata ucraineană urmează să elibereze prizonierii şi să-i predea separatiştilor în această seară.

Irina Heraşcenko, prim-vicepreşedinte al Parlamentului ucrainean, a confirmat că soldaţii ucraineni capturaţi au fost vizitaţi miercuri de reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Din locaţia aleasă pentru schimb, soldaţii eliberaţi vor ajunge cu elicopterul în Harkiv, o capitală regională controlată de guvern în nord-vestul ţării. Apoi vor fi transportaţi cu avionul în Kiev.

Liderul separatiştilor din regiunea est-ucraineană Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a afirmat că acţiunea de astăzi este doar prima etapă din posibile schimburi de prizonieri. El a adăugat că sunt alcătuite mai multe liste cu prizonieri.

Luptele dintre forţele Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia au izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei, la o lună după ce Kremlinul a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Conflictul a provocat până acum moartea a peste 10.300 de persoane.

Conform unui acord de încetare a focului semnat în februarie 2015 şi cunoscut sub numele de Minsk-2, Kievul şi separatiştii trebuiau “să elibereze şi să schimbe toţi ostaticii şi persoanele reţinute ilegal” într-un interval de cinci zile de la semnarea acordului.

Dar timp de 15 luni nu a avut loc niciun schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe