Scandalul spionajului american: 46 de milioane de convorbiri telefonice interceptate pe lună în Italia (revista presei)

(David Ramos / Getty Images)

Scandalul numit 'Datagate' (scandalul spionajului american) continuă în Italia după descoperirea faptului că Agenţia naţională pentru securitate (National Security Agency, NSA) din SUA a interceptat în Italia 46 de milioane de convorbiri telefonice pe lună, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2013, informează luni presa din Peninsulă.

Într-un articol intitulat 'NSA a ascultat în Italia 46 de milioane de apeluri telefoane pe lună', semnat de corespondentul din SUA al ziarului 'La Repubblica', Andrea Tarquini, se arată că aceste date 'îngrijorătoare' au fost difuzate recent de site-ul american 'Cryptome'. Datele se referă la perioada 10 decembrie 2010 - 8 ianuarie 2013, în care au fost analizate aşa-numitele 'metadate', adică numărul de telefon apelat, identitatea persoanei apelate apelate şi durata convorbirilor. În total, în întreaga lume, în aceeaşi perioadă, numărul telefoanelor interceptate de NSA a fost de aproape 125 de miliarde pe lună.

După ce cotidianul francez 'Le Monde' a relevat că, într-o singură lună, agenţia americană NSA a 'controlat' peste 70 de milioane de comunicaţii telefonice în Franţa, Italia descoperă că 'spionii americani' au făcut acelaşi lucru în Peninsulă.

Datele difuzate de site-ul american 'Cryptome' se bazează pe o analiză a programului 'Boundless Information' al agenţiei NSA, revelat pentru prima dată în luna iunie de publicaţia britanică 'The Guardian'. Informaţiile referitoare la Italia sunt confirmate luni şi de cotidianul spaniol 'El Mundo' (într-un articol semnat de jurnalistul american Glenn Greenwald şi de jurnalistul spaniol German Aranda), care subliniază că, în aceeaşi perioadă, NSA a controlat în Spania peste 60 de milioane de apeluri pe lună, notează principalul cotidian roman.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano anunţă că site-ul 'Cryptome' susţine că, în total, în întreaga lume, în aceeaşi perioadă, telefoanele controlate în fiecare lună de NSA au fost 124,8 miliarde, inclusiv în SUA.

Principalul cotidian milanez publică o listă a ţărilor interceptate, din care fac parte Irakul, Arabia Saudită şi Egiptul, dar şi Pakistan, Afganistan, India, SUA, Iran, Iordania, Germania, Franţa, Spania şi Olanda.

Între timp, scrie cotidianul 'La Stampa' din Torino, potrivit unui articol apărut în publicaţia americană 'Wall Street Journal', NSA ar fi sistat programul utilizat pentru a 'spiona' 35 de lideri mondiali, printre care cancelarul german Angela Merkel.

La Washington a sosit o delegaţie formată din nouă membri ai Parlamentului European, cu scopul de a cere explicaţii autorităţilor americane asupra presupuselor abuzuri ale 'spionilor americani'. O misiune programată de mai mult timp, dar care în ultimele zile a căpătat 'o semnificaţie politică deosebită'. În ciuda gravităţii faptelor, directorul de la NSA, Keith Alexander, a refuzat să-i primească pe parlamentarii europeni, care se vor întâlni însă cu Robert Litt, consilier general al Direcţiei naţionale pentru securitate, iar la Casa Albă vor avea o întrevedere cu Karen Donfried, directoarea departamentului Afaceri europene din cadrul Consiliului naţional pentru securitate, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe