Scandal la singurul centru pentru victimele traficului de carne vie. Cum a ajuns Violeta Alexandru în mijloc

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Recent, în spaţiul public a izbucnit un scandal legat de retragerea licenţei centrului social al Asociaţiei Reaching Out, centru care oferă îngrijiri complete victimelor traficului de persoane, scandal în care a fost implicată şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Reaching Out este unicul (după informaţiile noastre) centru care se ocupă exclusiv de victimele traficului de persoane. Tinere fete abuzate primesc acolo adăpost, consiliere psihologică, legală. Fetele - unele dintre ele abuzate şi traficate de mici, pe care traficanţii şi "gura lumii" s-au străduit să le convingă că sunt "curve" de când erau copile şi că de fapt merită să fie duse "la produs" - sunt ajutate să-şi recapete stima de sine, să se vadă din nou ca nişte fiinţe care au dreptul la demnitate şi respect, sunt sprijinite să-şi termine şcoala, să îşi găsească un loc de muncă, pe scurt, să-şi facă un rost în viaţă. De la înfiinţare şi până în prezent, Reaching Out a ajutat 560 de persoane, în marea lor majoritate fete. Printre beneficiari s-au numărat însă şi băieţi, căci traficanţii de persoane vând adolescenţi fără apărare şi clienţilor gay. De altfel, fondatoarea centrului, Iana Matei, ne-a vorbit pe larg despre cazul unui băiat dintr-un orfelinat, drogat, violat şi apoi şi vândut unei reţele de traficanţi. Băiatul respectiv a fost unul dintre beneficiarii centrului. Astăzi este adult, are la rândul său un ONG şi îi ajută pe copiii victime ale traficului.

Retragerea licenţei a venit deci ca un şoc în spaţiul public. Iana Matei a explicat pentru Epoch Times că problemele au pornit din toamnă, atunci când s-a contrat cu o inspectoare AJPIS Argeş (doamna Jidovu) care i-a reproşat că e licenţiată pe standardele copilului în dificultate în timp ce lucrează cu victime ale traficului. Nemulţumită că ea i-a explicat că nu există încă standarde pentru acreditarea pe victime ale traficului şi că un copil victimă a traficului este un copil în dificultate, inspectoarea ar fi ameninţat-o că o să îi închidă centrul şi o să îi dea 5000 de lei amendă, a mai susţinut Iana Matei.

"Când a văzut că îi argumentez, doamna Jidovu a ţipat la mine şi mi-a spus: 'O să vă amendez şi o să vă închid centrul'".

Iana Matei a menţionat că centrul pe care l-a fondat are un punctaj de peste 85,23% când minimum pentru licenţă este de 65%. Fondatoarea Reaching Out a mai susţinut că de-a lungul timpului a avut o serie de ciocniri cu cei de la DGASCP Argeş pe motiv că aceştia ar fi luat fete din custodia ei şi le-a plasat în medii în care ele erau în pericol.

De partea sa, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii susţine că de fapt Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Argeş a constatat, în urma unei vizite efectuate în septembrie 2019 la Centru, o serie de nereguli şi au fost dispuse 53 de măsuri de remediere a deficienţelor identificate în termen de 6 luni. În iunie a.c., AJPIS Argeş ar fi constatat că erau îndeplinite doar 25 de măsuri dintre cele 53 dispuse şi a decis retragerea licenţei.

Reaching Out a contestat măsura şi susţine că a trimis cele 53 de documente dar licenţa a fost totuşi retrasă, pe semnătura Mădălinei Turza, preşedinta DGASPC, înainte de analizarea contestaţiei. De partea sa, Mădălina Turza spune că la ea nu a ajuns contestaţia şi reaminteşte că licenţa pe care o avea Reaching Out expira oricum pe 29 iulie.

"Eu nu soluţionez contestaţii şi la mine nu se depun şi nu a ajuns aşa ceva. La mine sunt exclusiv documentele de care am vorbit. Iar Raportul şi Notificarea ANPIS asta cereau", a declarat Mădălina Turza pentru Epoch Times.

Între timp, Reaching Out a primit o altă licenţă de funcţionare provizorie, pe un an (licenţele se dau din doi în doi ani iar licenţa Ianei Matei expira pe 29 iulie si trebuia reînnoită). Acuzaţiile Ianei Matei nu s-au limitat însă doar la retragerea licenţei ci o vizează direct pe ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Mai exact, fondatoarea Reaching Out acuză că, pe 23 iulie, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o vizită neanunţată în centru, în absenţa ei, că a discutat în spaţii nemonitorizate cu fetele aflate acolo şi că le-ar fi pus acestora întrebări de natură să le rănească sentimentele, mai exact, susţine că ministrul le-ar fi pus întrebări care le-au făcut pe acestea să simtă că sunt tratate din nou ca nişte prostituate. Concret, fondatoarea Reaching Out a declarat pentru Epoch Times că Violeta Alexandru le-ar fi întrebat pe fete dacă sunt duse la alte adrese, lăsate noaptea acolo, ceea ce a făcut-o pe una dintre ele să o întrebe pe Iana Matei: "Doamnă, dar de ce ne-a întrebat doamna ministru dacă ne duceţi la produs?"

"Dna ministru cât şi însoţitoarea sa au audiat fetele în încăperi separate, personalul fiind vădit intimidat de prezenţa lor.

Persoana împuternicită să reprezinte organizaţia a solicitat încheierea unui document ca urmare a vizitei, doamna ministru refuzând acest lucru, pe motiv că era în trecere şi a venit fără un scop oficial. Nici până în prezent nu ştim cu exactitate care sunt persoanele ce o însoţeau şi în ce calitate se aflau în organizaţie.

Audierea minorului se face numai în anumite condiţii, de către profesionişti în domeniu. În cazul minorului victimă, cu atât mai mult este necesară o persoană cu pregătire de psiholog şi experienţă în audiere, pentru că aceşti copii pot fi traumatizaţi suplimentar într-un astfel de demers. Cu tot respectul pentru vizitatorii ştiuţi şi neştiuţi, trebuie să spunem că după vizită, fetele au fost supărate că au fost întrebate dacă doamna Iana (preşedintele Reaching Out) le duce la diverse adrese, unde le lasă peste noapte, considerând că astfel au fost tratate din nou ca prostituate. Aceşti copii sunt într-un proces de recuperare ce are la bază şi creşterea stimei de sine, ori acreditarea ideii că ar continua activitatea de prostituţie, este echivalentă cu ideea că ”nu pot fi altceva decât nişte prostituate”.

Pe durata vizitei, sistemul de monitorizare video a surprins imaginile cu cele două doamne - doamna ministru Alexandru şi încă una, care discutau individual cu câteva din beneficiarele noastre. Au fost câteva minute bune, în care doamna ministru s-a separat împreună cu una dintre beneficiare într-un spaţiu care nu este legal a fi monitorizat. Un astfel de comportament în faţa beneficiarilor creează o prezumpţie de neîncredere şi ne întrebăm cum a interpretat beneficiara asta: că organizaţia reprezintă un pericol, că nu suntem de încredere... greu de spus dar dăunător şi suspect ca şi comportament de ministru", acuză Iana Matei, într-un comunicat de presă.

Fondatoarea Reaching Out mai acuză că ministrul Violeta Alexandru a venit neanunţată şi că a refuzat să încheie vreun document la finalizarea vizitei etc.

"Adevărul este că în ultima vreme, cu cât mai des ieşim în spaţiul public să atenţionăm că reţelele de trafic de minori din România sunt susţinute chiar de angajaţi ai Statului Român din DGASPC-uri, Poliţie etc. şi politicieni, cu atât mai des suntem vizitaţi de instituţiile de control", mai transmite Reaching Out.

Comunicatul integral în care puteţi găsi toate acuzaţiile formulate de Reaching Out poate fi accesat mai jos.

Contactată de Epoch Times, ministrul Muncii susţine că a fost în vizită la Reaching Out nu pentru a indimida sau a pune piedici ci pentru că în prezent sunt în elaborare standardele pentru organizaţiile care se ocupă de victimele traficului de persoane. Până la ora actuală, România nu are astfel de standarde şi inclusiv Reaching Out este licenţiată pentru servicii destinate copiilor în dificultate.

Cum standardele pentru victimele traficului de persoane au fost finalizate (Iana Matei şi-a dat concursul la elaborarea lor), ministrul spune că s-a dus la Reaching Out pentru a se asigura că normele elaborate corespund nevoilor reale ale victimelor traficului de persoane.

Alexandru a mai declarat pentru Epoch Times că vizita a fost neanunţată pentru a evita eventuale "regii", căci experienţa i-a arătat că, de-a lungul timpului, când îşi anunţa o vizită undeva, managerii aranjau lucrurile să iasă bine la control şi ea nu mai vede realitatea aşa cum e.

"Prima mea afirmaţie este că îmi iau foarte multe informaţii din teren atunci când încep o reglementare, cum e cazul finalizării standardelor pentru centrele care gestionează problemele victimelor traficului de persoane. Suntem în plin proces de finalizare a acestora şi ca să girez, semnez, trebuie să înţeleg din teren ce se întâmplă şi cum se desfăşoară această activitate. Fac acelaşi lucru pentru pensii, pentru centrele rezidenţiale de bătrâni etc. Acesta este singurul centru în care beneficiarele sunt exclusiv victime ale traficului de persoane, şi am nevoie să înţeleg cum se desfăşoară şi care-i specificul acestei activităţi. Mai sunt centre care au victime ale traficului de persoane, dar acesta este singurul care se ocupă exclusiv de astfel de vizite.

Sunt ministru, trebuie să aflu cum stau lucrurile, nu pot să îmi iau informaţiile doar de la instituiţii, doar de la conduceri, vreau să ajung până la beneficiari. Când am cerut, de exemplu, schimbări la AJOFM, pentru a mă asigura că oferă servicii utile, primii cu care m-am întâlnit au fost şomerii, în paralel cu statisticile pe care mi le trimiteau şefii, m-am văzut cu şomerii. La fel şi la pensii, primii cu care m-am văzut au fost pensionarii...

(...) N-am ce să mă justific, asta sunt eu, vreau să merg pe teren, să înţeleg ce se întâmplă acolo. Mai ales acum când avem de decis asupra centrelor care se ocupă de victimele traficului de persoane. Acesta e singurul centru care gestionează acest fel de grupuri de persoane. Iar în ziua respectivă am făcut trei vizite în trei locuri. Inclusiv într-un centru care are şi victime ale traficului", a mai afirmat Violeta Alexandru.

Întrebată de ce fetelor li s-au pus întrebări din care să reiasă că ea suspectează că Iana Matei le duce "la produs", Alexandru a răspuns:

"Nu comentez nişte afirmaţii care insinuează că aş fi vrut să le intimidez. Am nevoie să merg pe teren, să înţeleg ce reglementăm, pentru cine, şi în ce măsură ce reglementăm corespunde nevoilor beneficiarilor. Fac asta în mod constant, inclusiv azi mă voi duce într-o zonă de unde am nevoie de informaţii şi nu vreau să anunţ pentru că dacă anunţi, şi s-a văzut când am fost la Constanţa, că atunci când s-a ştiut că merg, am avut sentimentul că lucrurile erau deja pregătite şi că n-am văzut adevărata realitate".

Întrebată ce a vorbit totuşi cu fetele, ministrul a refuzat să intre în detalii pe motiv că nu vrea să le pună într-o situaţie delicată dar că dialogul a fost "unul natural, ok", că impresia ei a fost că fetele sunt tratate bine, cu respect, dar că e de părere că (şi că a spus acest lucru şi angajaţilor centrului) că trebuie investit mai mult în lucrul cu psihologul.

"Era curat, fetele se pregăteau să îşi facă de mâncare împreună, ceea ce e frumos, erau liniştite, nimic nu m-a îngrijorat sub aspectul organizării din interior. Apreciez însă că trebuie lucrat mai mult cu personal de specialitate (psiholog) pentru că e clar că ele au nevoie de un sprijin constant şi consistent.

Intenţionez în standarde să pun accent mai mare pe partea de existenţă în centru a unor psihologi care să dedice mai mult timp victimelor traficului de persoane. Cred că partea de pregătire pshiologică trebuie să joace un rol mai important", a precizat Alexandru.

Referitor la faptul că Iana Matei a acuzat faptul că ministrul nu a făcut niciun raport de vizită, Violeta Alexandru a răspuns:

"Ministrul nu face raport de vizită, sunt totuşi ministru, îmi permiteţi să nu fac raport ci să fac nişte observaţii aşa cum le apreciez necesare. Ce am spus am spus reprezentanţilor centrului care au fost cu mine în tot timpul petrecut acolo, am spus reprezentanţilor centrului, o doamnă care era în tura de zi, extrem de amabilă, şi fiul doamnei Matei, care a venit şi cu care am avut o discuţie, l-am rugat să se conformeze, pentru că de aici a pornit totul, centrul opunea rezistenţă în a se conforma cerinţelor DGASPC, sau cel puţin acesta a fost sentimentul, că în loc să se concentreze pe depunerea documentelor şi conformare, mai degrabă opuneau rezistenţă. Eu nu îmi doresc să se închidă aceste centre pentru că sunt o soluţie pentru victimele traficului de persoane, avem nevoie de astfel de centre, doar că toate instituţiile care desfăşoară activităţi în beneficiul diferitelor grupuri vulnerabile trebuie să se conformeze unor reguli.

Într-un final s-au conformat, vreau să ştiţi că m-am dus acolo să îi rog să se conformeze, pentru că nimeni nu e deasupra legii. (...) finalmente au depus documentele după ce m-am dus să îi rog să se conformeze şi să nu opună rezistenţă pentru că nu avem tratament special în funcţie de un criteriu sau altul, toţi trebuie să se conformeze rigorilor legii. Că anumite lucruri le putem simplifica pe viitor, de acord, dar să nu opunem rezistenţă şi să avem un tratament special pentru că nu sunt eu omul care să trateze preferenţial un centru sau altul".

Întrebată despre faptul că Reaching Out susţine că deja trimisese documentele cerute către ANPIS, deci se conformase, şi că licenţa i-a fost totuşi retrasă înainte de finalizare, Alexandru a răspuns:

Email catre ANPIS
Email catre ANPIS (Captura Video)

"Eu, când m-am urcat în maşină să mă duc, aveam informaţia că nu se conformau, că nu doreau să se pună la punct. Le-am solicitat să se conformeze ceea ce înţeleg (acum n.r.) că se întâmplă. Eu de la ANDPDCA - am fost la centru împreună cu directoarea de la ANDPDCA (Elena Tudor n.r.) - înţelesesem că nu s-au conformat. (...) Acuma, câte hârtii depuseseră Reaching Out, în ce zi, şi că deja le trimiseseră pe e-mail, nu ştiu să răspund, cert că era un istoric de ostilitate şi refuz de a se conforma. 'În regulă, o să le spunem să se conformeze şi vă rog să îi ajutaţi să se conformeze', i-am spus (directoarei ANDPCA n.r.).

Ea (Iana Matei n.r.) nu mi-a spus nicio clipă: sunt conformată. Când am ajuns (la centru n.r.) probabil era procedura în curs... Nu ştiu să spun dacă a depus toate hârtiile, dacă le-a depus complete, dacă a mai avut loc vreo comunicare între ea şi DGAPSC, AJPIS. Fondul este însă următorul: organizaţia a opus rezistenţă să răspundă de la momentul la care i s-a cerut să se plieze pe cerinţele din lege. (...) După care, probabil că în paralel cu depunerea actelor de către ei, eu m-am urcat în maşină să văd cum arată un astfel de centru şi ajungând acolo le-am spus: 'Vă rog să vă conformaţi, pentru că sunteţi singurul centru şi să dăm un standard cu dumneavoastră care treceţi prin toate obligaţiile legale'. Ei probabil că erau în curs de facere... cred că aşa mi s-a şi spus şi am răspuns: 'Foarte bine, nu vreau să intru în detalii că nu e rolul meu să verific hârtiile dumneavoastră ca totul să fie în regulă'. (...) Eu nu m-am dus să fac anchetă, înţelesesem că nu sunt foarte cooperanţi, voiam să văd cum arată organizarea unui astfel de centru dacă va fi eventual să le replicăm în altă parte, să văd dacă beneficiarele sunt mulţumite...", a concluzonat ministrul.

Redăm comunicatul de presă remis de Reaching Out:

"Noi NU vrem să facem scandal, ci să muncim!

Stimaţi jurnalişti,

Urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei referitoare la vizita dnei ministru Violeta Alexandru la unul din sediile organizaţiei noastre, facem următoarele precizări:

În data de 23 iulie 2020 dna Violeta Alexandru - ministru, însoţită de două persoane, au venit la ora 15:30 la poarta centrului social de tip rezidenţial al Asociaţiei Reaching Out, într-un sat, dintr-o comună, din judeţul Argeş. Deoarece specificul centrului presupune ca accesul să fie oprit, au menţionat calitatea oficială pe care o au şi au fost lăsate să intre.

Menţionăm că la acel moment, în centru nu se afla preşedintele organizaţiei care este şi persoana căreia îi sunt încredinţate legal majoritatea beneficiarelor din centru - minore, victime ale traficului de persoane, care au ajuns acolo după traume importante şi cu o decizie a instanţei.

Precizăm că dna Violeta Alexandru şi însoţitorii săi nu au explicat motivul clar al vizitei, nu au prezentat un document oficial, nu au respectat decât parţial normele de protecţie împotriva transmiterii virusului SARS-CoV-2 - purtarea măştii de protecţie, încălţăminte de protecţie, distanţare socială.

Conform procedurilor interne personalul din centru a consultat conducerea cu privire la permisiunea accesului. În lipsa reprezentantului legal din centrul, a fost delegat un voluntar pentru a oferi informaţii vizitatorilor. Dar până la venirea acestuia, atât dna ministru cât şi însoţitoarea sa au audiat fetele în încăperi separate, personalul fiind vădit intimidat de prezenţa lor.

Persoana împuternicită să reprezinte organizaţia a solicitat încheierea unui document urmare a vizitei, dna ministru refuzând acest lucru, pe motiv că era în trecere şi a venit fără un scop oficial. Nici până în prezent nu ştim cu exactitate care sunt persoanele ce o însoţeau şi în ce calitate se aflau în organizaţie.

Faţă de cele petrecute precizăm:

Audierea minorului se face numai în anumite condiţii, de către profesionişti în domeniu. În cazul minorului victimă cu atât mai mult este necesară o persoană cu pregătire de psiholog şi experienţă în audiere, pentru că aceşti copii pot fi traumatizaţi suplimentar într-un astfel de demers. Cu tot respectul pentru vizitatorii ştiuţi şi neştiuţi, trebuie să spunem că după vizită, fetele au fost supărate că au fost întrebate dacă dna Iana (preşedintele Reaching Out) le duce la diverse adrese, unde le lasă peste noapte, considerând că astfel au fost tratate din nou ca şi prostituate. Aceşti copii sunt într-un proces de recuperare ce are la bază şi creşterea stimei de sine, ori acreditarea ideii că ar continua activitatea de prostituţie, este echivalentă cu ideea că ”nu pot fi altceva decât nişte prostituate”.

Pe durata vizitei, sistemul de monitorizare video a surprins imaginile cu cele două doamne - dna ministru Alexandru şi încă una, care discutau individual cu câteva din beneficiarele noastre. Au fost câteva minute bune, în care dna ministru s-a separat împreună cu una dintre beneficiare într-un spaţiu care nu este legal a fi monitorizat. Un astfel de comportament în faţa beneficiarilor creează o prezumpţie de neîncredere şi ne întrebăm cum a interpretat beneficiara asta: că organizaţia reprezintă un pericol, că nu suntem de încredere... greu de spus dar dăunător şi suspect ca şi comportament de ministru.

Niciuna dintre persoanele care ne-au vizitat nu aveau un ordin de serviciu care să demonstreze scopul vizitei şi faptul că e o vizită oficială. Şi atunci de ce au vorbit cu beneficiarele? În ce scop?

Vizita nu a fost anunţată, deşi doar Inspecţia Socială are voie să vină la orice oră din zi sau din noapte în control. Dacă dorea un astfel de control inopinat, dna ministru nu trebuia să se deplaseze de la Bucureşti personal, ci avea pârghii instituţionale să afle informaţii despre noi.

Adevărul este că în ultima vreme, cu cât mai des ieşim în spaţiul public să atenţionăm că reţelele de trafic de minori din România sunt susţinute chiar de angajaţi ai Statului Român din DGASPC-uri, Poliţie etc. şi politicieni, cu atât mai des suntem vizitaţi de instituţiile de control.

Noi am ieşit public, nu pentru scandal ci, pentru că dorim ca Statul Român să protejeze şi mama de 14 ani însărcinată şi traficată de un bărbat de 52 de ani şi fata de 16 ani deja traficată şi reintegrată de un DGASPC în familia în care mama ei tocmai a venit după 10 ani de condamnare pentru trafic de minori. Vrem să apere şi fata de 15 ani sechestrată într-un apartament situat peste drum de Secţia de Poliţie, exploatată luni de zile de o traficantă, care acum este arestată la domiciliu, acelaşi domiciliu în care exploatează în continuare alte 6 minore.

Suntem organizaţia cu singurul serviciu ce lucrează cu minori victime ale traficului de copii din România.

Suntem parteneri ai DIICOT şi ai unor DGASPC-uri care îşi respectă misiunea, cum suntem partenerii tuturor instituţiilor publice care lucrează corect şi respectă interesul copilului ca fiind superior, chiar şi atunci când le e victimă ale traficului şi a scăpat după zile, ani din infernul prostituţiei.

Pentru că în România încă nu au fost aprobate standarde de calitate pentru serviciile sociale adresate minorului victimă a traficului, lucrăm aşadar după un set de standarde pentru copilul aflat în dificultate - singurul apropiat de ceea ce facem noi.

Recent, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş ne-a acuzat că suntem pe un standard nepotrivit, s-a făcut că nu vede că avem toate documentele cerute şi primite şi a sugerat retragerea licenţei. În 10 iulie a.c. sub semnătură dnei Mădălina Turza, director al ANDPDCA s-a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia Reaching Out România, deşi autoritatea de control a serviciilor sociale - ANPIS ne solicitase prezentarea dovezii că am trimis documentele către structura sa judeţeană până pe 17 iulie. Noi am trimis dovezile în data de 16 iulie. Licenţa provizorie expira în 29 iulie oricum.

De ce s-a grăbit dna Turza să se antepronunţe? Nu ştim.

E o execuţie? Nu ştim.

Ce ştim e că serviciile noastre sunt apreciate la nivel internaţional, dovadă premiile internaţionale câştigate: • 2005 – ‘Aboliţionist award’, House of Lords London • 2007 – ‘Hero of the year’ U.S. State Department, Washington DC • 2010 – “European of the year” by Readers Digest. (primul ONG român cu acest premiu) • 2012 – “Ator Pal Mont” By Asociazione Culturale Udine Italy • 2008 – “Woman of the year” Avantaje magazine Bucharest • 2011 – “125 Women For Change” Avon Bucharest • 2011 – “10 excepţional women” by click magazine Bucharest, dar nu par a fi apreciate de autorităţile române.

Ce vom face?

Vom fi în continuare o voce pentru copiii care nu pot striga că au fost abuzaţi, violaţi, traficaţi bătuţi. Am depus actele pentru relicenţiere, urmăm procedura legală şi aşteptăm standardele pentru victimele traficului minori. Ne respectăm angajamentul luat faţă de beneficiarii pentru care ne-am înfiinţat. Şi primim vizite, într-o procedură legală şi o relaţie instituţională corectă, nu ca intimidare, ci ca atitudine corectă în a demonstra că suntem o organizaţie profesionistă şi care oferă un serviciu unic şi legal.
Răspundem tuturor întrebărilor reprezentanţilor media fără a expune public identitatea beneficiarelor noastre şi vă mulţumim pentru difuzarea acestui punct de vedere.

Redăm şi poziţia ANDPDCA:

Ca urmare a informaţiilor distorsionate apărute în spaţiul public cu privire la situaţia furnizorului privat de servicii pentru copii în dificultate, Asociaţia Reaching Out România (ROR), ANDPDCA face următoarele precizări:

La data de 29.07.2019 a fost eliberată Asociaţiei ROR Licenţa de funcţionare provizorie cu valabilitate 1 an.

La data de 05.09.2019 Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Argeş a efectuat o vizită de evaluare, conform normelor legale în vigoare, la furnizorul mai sus amintit. În urma vizitei de evaluare, AJPIS Argeş a întocmit un Raport de evaluare. În urma evaluării au fost identificate o serie de nereguli şi au fost dispuse 53 de măsuri de remediere a deficienţelor identificate în termen de 6 luni.

La data de 25.06.2020 furnizorul de servicii sociale, Asociaţia ROR, a transmis către AJPIS Argeş o informare cu privire la stadiul îndeplinirii măsurilor dispuse, însoţite de documente. În urma analizării acestora de către AJPIS Argeş s-a constatat că erau îndeplinite 25 de măsuri din cele 53 dispuse.

La data de 29.06.2020 AJPIS Argeş a emis Notificarea cu propunere de retragere a licenţei de funcţionare provizorii a Asociaţiei ROR.

La data de 10.07.2020, conform procedurii, în baza Raportului AJPIS Argeş, a fost emisă Decizia de retragere a Licenţei de funcţionare provizorie (ANDPDCA) pe baza notificării ANPIS.

La data de 21.07.2020 a fost transmisă decizia de retragere către Furnizorul de servicii sociale, Asociaţia ROR.

La data de 21.07.2020 furnizorul de servicii sociale a solicitat informaţii cu privire la documentele necesare pentru eliberarea unei noi licenţe provizorii. ANDPDCA a furnizat informaţiile necesare solicitantei.

La data de 23.07.2020 a fost înregistrată la nivelul ANDPDCA cererea Asociaţiei ROR pentru eliberarea unei noi licenţe provizorii.

La data de 04.08.2020 a fost emisă o nouă licenţă provizorie de funcţionare pentru o perioadă de 1 an Asociaţiei ROR.

Redăm poziţia transmisă de Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA, publicaţiei Epoch Times:

"Cred sincer că acest scandal distorsionat, care nu face cinste unui reprezentant onest al societăţii civile, este nejustificat şi neîntemeiat. Asociaţia Reaching Out România are licenţa de funcţionare. A trecut printr-un proces legal şi firesc de evaluare realizat de AJPIS Argeş, nu şi-a îndeplinit obligaţiile şi a fost parcursă o procedură administrativă legală. Ulterior, asociaţia în cauză a depus documentaţia şi şi-a redobândit licenţa provizorie de funcţionare pentru servicii destinate copiilor în dificultate. Îi aşteptăm la anul, conform legii, să se relicenţieze pe standardele de servicii destinate copiilor victime ale traficului, la care am lucrat împreună. Problema traficului de copii este o chestiune extrem de importantă şi ea nu trebuie colportată în mize de interes particular. Cred că Poliţia, DIICOT, ANITP şi serviciile sociale trebuie să colaboreze şi să lupte coordonat împotriva acestui fenomen şi fiecare dintre aceştia trebuie să respecte normele şi standardele existente."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne