Scandal în Comisia Vasilescu: Omul pus de Dragnea la şefia AEP, acuzat că a bulversat instituţia înainte de alegeri

Florin Mituletu Buica
Florin Mituletu Buica (Epoch Times România)

Celebra Comisie pentru investigarea presupuselor fraude de la europarlamentare s-a întrunit din nou, luni, pe fundalul scandalului creat de deciza respectivului for condus de Olguţa Vasilescu de a dispune sigilarea tabletelor care au fost folosite la alegerile din mai. Or, Opoziţia se teme că, dacă aceste tablete nu vor fi desigilate în timp util, nu vor putea fi folosite la alegerile din noiembrie, ceea ce creşte riscul fraudării prezidenţialelor.

Opoziţia mai acuză că Vasilescu şi colegii săi (printre care vestiţii Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Cătălin Rădulescu) încearcă, fără niciun fundament real, să acrediteze ideea fraudării alegerilor din mai 2019, miza fiind, iată, nu doar spălarea obrazului PSD-ului care a pierdut europarlamentarele cu un scor dezastruos, ci şi prejudicierea alegerilor viitoare.

La dezbaterile de luni a fost invitat Cristian Petraru, fost şef al Departamentului de organizare a proceselor electorale, demis la scurtă vreme după europarlamentarele din 26 mai, care practic l-a acuzat pe actualul şef AEP, Constantin Mituleţu Buică - pus la şefia instituţiei de Liviu Dragnea - că voit sau nu a bulversat instituţia chiar înainte de alegeri, periclitând scrutinul ce urmează.

Potrivit lui Petraru, Mituleţu nu a organizat şedinţele de producţie necesare, ceea ce a periclitat instruirea formatorilor de la AEP care trebuiau la rândul lor să instruiască membrii comisiilor de votare şi, mai mult, s-a apucat să reorganizeze instituţia în prag de alegeri, ceea ce a creat debusolare şi degringoladă. Cu tot haosul creat de Mituleţu în instituţie, alegerile s-au desfăşurat nesperat de bine şi au fost cele mai transparente de până acum, a subliniat Petraru.

„Alegerile din 26 mai s-au ţinut într-un context deosebit de dificil pentru noi. Din punctul meu de vedere, ca om care mă ocup de problematica alegerilor de 20 de ani, alegerile din 26 mai s-au finalizat nesperat de bine în contextul existent. Ştiţi că pe 26 mai alegerile au fost organizate odată şi cu refereundumul, ceea ce determină complicaţii de organizare. Nu e însă prima oară când organizez un referendum odată cu alegerile.

Contextul diferit de data aceasta a fost dat de momentul 27 februarie 2019 (numirea lui Mituleţu la şefia AEP n.r.) a determinat complicaţii majore în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor.

Trebuie să înţelegeţi că alegerile nu sunt orgnizate de AEP, AEP poate fi eventual doar o umbrelă asupra multor autorităţi ale statului care organizează. Alegerile sunt organizate de statul român, cu foarte multe componente. (MAE, MAI, STS, Ministerul Educaţiei, primari etc.)

Pentru ca lucrurile să evolueze în mod firesc, este nevoie ca la nivel de conducere să avem un punct în care să înţelegem problematicile, şi apoi acestea sunt duse mai departe, către ministere etc. se găsesc soluţii, soluţiile se întorc fie la AEP, fie la BEC.

În ultimii 17 ani, la toate alegerile eu am fost alături fie de ministrul de Interne, fie în comisii... de data asta nu am participat. În mod normal, în timpul alegerilor, noi, cei care ne ocupăm de producţie, avem şedinţe cu conducerea. Înainte de alegerile din mai nu am avut nicio şedinţă cu conducere. Nu am avut nicio şedinţă cu dl Mituleţu.

Am avut zero atribuţii. Deci dl Mituleţu a condus AEP SINGUR. Dânsul a fost numit pe 27 februarie, şi după, până la alegeri eu nu am participat la nicio şedinţă cu dl Mituleţu. Niciunul dintre colegii mei nu a participat la vreo şedinţă de producţie cu Mituleţu. Imediat după ce a fost numit, dl Mituleţu a făcut cel mai inteligent, cu ghilimele, lucru care se poate face: o restructurare, a reorganizat întreaga activitate. Am fost obligat să vorbesc cu sute de oameni, să încerc să-i calmez. Sunt sute de oameni, oameni simpli, cu rate, cu familie, cărora le era frică. Începând cu luna martie toată lumea avea în cap restructurare.

Dl Mituleţu a obţinut un nou regulament, de reorganizare. De la acel moment nimeni nu mai ştia ce avea de făcut. Foştii mei colegi nici în ziua de azi nu au fişa de post. A fost dificil să vorbesc cu toţi în parte, să le spun să fie liniştiţi, că avem alegeri.

(...) După ce s-a terminat povestea reorganizării, a lipsit un element, şi ăsta e elementul care din punctul meu de vedere a generat erori pe procesele verbale, a lipsit o ultimă instruire.

Tradiţional, noi facem cel puţin două instruiri de formatori. Se face o formare de formatori la sfârşitului anului de dinainte de alegeri, se aduc toţi oamenii care la rândul lor vor face instruire cu şefii secţiilor de votare.

Lucrul acesta s-a întâmplat în noiembrie anul trecut, dar nu am putut să îl fac pe legislaţia curentă. De aceea se fac şi două instruiri. La prima, având în vedere modificările legislative care se fac, se face o instruire de cadru generală . A doua e mai specifică.

Era deci forate important, că a apărut şi referendumul, să se facă o nouă instruire, cu regulile noi. Dar aceasta a lipsit, pur şi simplu, nu s-a mai făcut, oamenii nu au mai ajuns în Bucureşti...

Mi s-a spus: 'nu e treaba ta, vezi-ţi de treabă'.

Deci a fost o problemă cu lipsa instruirii formatorilor AEP care la rândul lor trebuiau să instruiască preşedinţii şi membrii comisiilor de votare", a declarat Petraru.

Fostul director din AEP a mai acuzat că Mituleţu nu a fost interesat de alegerile europarlamentare, miza acestuia fiind să angajeze oameni pe funcţii de conducere şi să toace banii rămaşi în AEP.

"Părerea mea e că dl Mituleţu nu a fost deloc interesat de aceste alegeri, nu a avut niciun interes. Părerea mea e că focusul domnului preşedinte a fost angajarea noului personal - există 106 funcţii de conducere, iar al doilea interes a fost să se cheltuie banii rămaşi", a declarat Petraru.

Cât despre desfăşurarea alegerilor în sine, Petraru a subliniat că acesta au fost cele mai transparente de până acum, că documentele au fost accesibile în timp real şi puteau fi consultate de către oricine, inclusiv de către partide:

(...) Procesele verbale au fost accesibile tuturor, oricine are interes vede scanările, vede tot traiecul modificării proceselor verbale. Vă spun cât se poate de limpede - sunt cele mai transparente alegeri care s-au organizat vreodată în România", a afirmat Petraru.

Fostul şef al Departamentului de organizare a proceselor electorale a mai acuzat că a fost demis pur şi simplu fără nicio explicaţie, fără să i se spună efectiv de ce, în timp ce era plecat în concediu.

Referitor la Mituleţu, acesta îşi datorează cariera PSD. Potrivit Adevărul, din 2001 până în 2013, Constantin Mituleţu-Buică a fost şeful Serviciului Juridic al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, comuna Bucovăţ, Dolj. Din 2013, ascensiunea sa politică se datorează strict partidului: PSD i-a oferit un post de consilier în cadrul Comisiei parlamentare care a anchetat tranzacţia cu teren agricol de la Nana operată de fostul preşedinte Traian Băsescu. Ulterior, Mituleţu-Buică, tot în calitate de consilier, a trecut pe la Ministerul pentru Dialog Social, apoi a ajuns vicepreşedinte la AEP, ca ulterior Liviu Dragnea să-l instaleze în fruntea instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne