"Să plece până nu transformă România în dictatura lui Dragnea" - PSD, acuzat că acţionează la fel ca PCR

PSD se substituie Guvernului şi Parlamentului, nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă, a reacţionat USR după ce premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea au anunţat că urmează o OUG pe Codurile penale.
Liviu Dragnea (Preşedinte PSD);
Liviu Dragnea (Preşedinte PSD); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România a transmis luni seară, în cadrul unui comunicat de presă, că nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă, PSD încearcă să se substituie Guvernului şi Parlamentului, la fel ca PCR în perioada comunistă.

"Dacă mai avea cineva vreo îndoială: OUG-urile pe justiţie se decid în CEx-ul PSD, nu în şedinţele de Guvern. Liviu Dragnea i-a cerut, astăzi, ministrului Justiţiei să elaboreze un OUG pe Codurile Penale. La aproape 30 de ani de la căderea comunismului, succesorul PCR se substituie din nou instituţiilor statului. PSD se substituie atât Guvernului, cât şi Parlamentului. Codurile trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic. Nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală, decât scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori cu dosare penale", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Potrivit USR, Comisia de la Veneţia şi Uniunea Europeană (prin raportul MCV) au spus clar că legile de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală trebuie dezbătute cu întreaga societate civilă, cu specialiştii în domeniu, nu adoptate în urma unei şedinţe de partid, netransparent, în spatele uşilor închise, la comanda lui Dragnea.

USR consideră că ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu mai are niciun fel de legitimitate să elaboreze un OUG pe Codurile Penale în condiţiile în care a propus modificări declarate de CCR neconstituţionale, printre care şi redefinirea abuzului în serviciu.

"Am asistat astăzi la un episod foarte trist în istoria Parlamentului: în timp ce în plenul Senatului se dezbătea reexaminarea legii de modificare a Codului de Procedură Penală, am aflat că premierul Viorica Dăncilă şi ministrul justiţiei Tudorel Toader pregătesc un OUG pe Codurile Penale. Este inadmisibilă o astfel de atitudine, care aruncă în derizoriu întreaga activitate parlamentară şi activitatea membrilor Comisiei speciale care timp de un an au discutat acest proiect de lege.

Puteam să anticipăm această reacţie, având în vedere lipsa de interes pe care a dovedit-o ministrul Justiţiei. Acesta nu a fost prezent în cadrul comisiei când s-au rediscutat aceste modificări, credeam că îi este ruşine de faptul că foarte multe dintre propunerile pe care el le-a avansat au fost declarate neconstituţionale de CCR. Dar, de fapt, motivul este unul mult mai puternic: nu este interesat de dezbaterea parlamentară, pentru că vrea ocolească Parlamentul, nu doreşte ca această lege să fie votată în plenul celor două Camere", a explicat senatorul USR George Dircă.

USR susţine că PSD trebuie să plece de la guvernare, până nu transformă România în dictatura lui Dragnea.

"Cel mai probabil, urmează şi amnistia şi graţierea, cea mai marea dorinţă a penalilor care au devalizat bugetul statului. Printre articolele considerate constituţionale de CCR sunt reducerea termenelor de prescripţie şi redefinirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă", se mai arată în comunicatul citat.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind implementarea articolelor din Codurile penale care au trecut de controlul de constituţionalitate la CCR. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne