Rwanda acuză 20 de oficiali francezi de complicitate la genocid

Rwanda a lansat o anchetă asupra a 20 de oficiali francezi pe care îi bănuieşte de implicare în genocidul din 1994.
Scenă din timpul genocidului din Rwanda din 1994.
Scenă din timpul genocidului din Rwanda din 1994. (Captură Foto)

Litigiul se referă la rolul Franţei ca aliat apropiat al guvernului naţionalist Hutu al lui Juvenal Habyarimana înainte de uciderea în masă.

Doborârea avionului lui Habyarimana a declanşat baia de sânge.

Procurorul şef al Rwandei, Richard Muhumuza, a cerut ca oficialii francezi să fie interogaţi în mod oficial. În trecut, Kigali a acuzat Franţa de ignorarea sau ratarea semnalelor timpurii în ceea ce priveşte măcelul şi, de asemenea, de pregătirea celor care au desfăşurat crimele în masă.

Aproximativ 800.000 de persoane, cei mai mulţi fiind tutsi, au murit în mâinile extremiştilor Hutu în timpul genocidului din Rwanda.

Franţa a recunoscut că a făcut unele greşeli dar a negat orice acuzaţie privind complicitatea la genocid.

Rwanda este o fostă colonie germană şi belgiană care a avut la un moment dat legături strânse cu Franţa. Dar în 2006 Kigali a suspendat temporar relaţiile diplomatice după ce un judecător francez a cerut judecarea preşedintelui rwandez actual Paul Kagame în legătură cu doborârea în 1994 a avionului preşedintelui Habyarimana.

În luna octombrie, a fost redeschisă o anchetă pentru examinarea dovezilor deţinute de un fost general ce acum locuieşte în exil în Africa de Sud, care a susţinut că preşedintele rwandez Kagame a fost implicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe