Rutina poate atenua stresul intoarcerii la scoala, sustine un expert parental

.
. (Photos.com)

Inceputul anului scolar poate fi un moment de stres nu numai pentru copii, ci si pentru parintii lor. Un volum de munca sporit la sfarsitul verii si toate treburile legate de intoarcerea la scoala pot face viata agitata sau chiar coplesitoare pentru unii.

"Inceputul anului scolar este de obicei un pic mai intens pentru ca toti trecem de la o vara foarte relaxanta, la rutina de a ne trezi devreme si a schimba obiceiurile cu care am fost obisnuiti pentru un timp", spune Beverly Cathcart-Ross, un educator parental, consilier si mama a patru adolescenti.

"Suntem la fel de fericiti pe cat este de fericit copilul nostru", spune ea. "Parintii au propriile anxietati din cauza intoarcerii la scoala si inceperii scolii de copiii lor, iar daca isi simt copilul stresat, si ei pot fi stresati din aceasta cauza."

Cathcart-Ross spune ca factorii obisnuiti de stres includ anxietate din cauza primei zile de scoala, probleme de separare, daca va exista o repetare a certurilor de cu un an inainte, discutii in legatura cu temele, si pur si simplu iesirea la timp din casa dimineata.

"Exista o cantitate enorma de lucruri la care parintii se gandesc in acest moment. Si poate cel mai obisnuit este, "Va fi un cosmar sa iesim din casa dimineata."

Pentru a reduce haosul si a pastra lucrurile organizate, ceea ce este esential atat dimineata cat si seara este o rutina, spune ea.

"Copiii se descurca, de fapt, mai bine atunci cand pot prezice si anticipa ceea ce se intampla in zilele lor. Copiii de patru ani sau mai mari sunt in masura sa contribuie la luarea deciziilor si la definirea unei rutine pentru ei insisi. "

Si este important ca luarea deciziilor in legatura cu o rutina sa implice copilul, observa ea. "Daca este vorba de colaborare, atunci copilul are o voce si un cuvant de spus si un sentiment de proprietate."

In plus, parintii trebuie sa isi gaseasca ceva timp pentru ei insisi in aceasta rutina.

"Rutina de seara este importanta de asemenea. Parintii au nevoie de timp pentru ei insisi, si asta e un lucru pe care eu il accentuez adesea: este important sa ai respect fata de sine in satisfacerea nevoilor", spune ea.

"Unii parinti isi vor sacrifica toata seara pentru copiii lor, deoarece ei nu ajung sa ii vada in timpul zilei prea mult, dar asta nu e sanatos nici pentru parinte, nici pentru copil. Copilul trebuie sa stie ca mama si tata au si ei timp de inactivitate. Copiii trebuie sa respecte ca exista o timp limita si ca, "Parintii mei au dreptul sa isi aloce ceva timp pentru ei."

Cathcart-Ross este co-fondator al Parenting Network, precum si co-fondator si presedinte al Forumului Familiei de la Toronto, un serviciu non-profit, educational pentru parinti, profesori si studenti de psihologie. Ea este vazuta in mod regulat pe TVO, o organizatie mass-media educationala din Ontario, in calitate de expert parental.

Ea este, de asemenea, expert parental certificat pentru LifeSpeak, o organizatie din Toronto care ofera seminarii in direct si on-line despre wellness pentru angajatii companiilor mari si mici din America de Nord.

La un seminar web al LifeSpeak, numit "Intoarcerea la Scoala", de pe 21 septembrie, Cathcart-Ross va oferi sfaturi cu privire la modul in care parintii care lucreaza isi poate usura intoarcerea la modul lor de lucru obisnuit, dupa o vara plina de week-end-uri lejere, precum si rezolvarea unor probleme parentale, care apar de obicei.

"[Parintii] revin la incercarea de a-si convinge copiii sa mearga la culcare si de a-i trezi dimineata, de a-i convinge sa faca treburile casnice, de a-si goli rucsacul atunci cand ajung la usa pentru a pastra ordinea si curatenia. Deci, exista o multime de probleme pe tot parcursul anului, dar la inceputul anului scolar este de obicei un pic mai intens".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură