Rusia trimite noi unităţi militare la graniţa cu Ucraina

În condiţiile în care conflictul sângeros din estul Ucrainei continuă să producă victime, Kievul a declarat că Rusia trimite tot mai mulţi soldaţi în apropierea graniţelor sale, motivaţia Kremlinului fiind că are tot dreptul să facă acest lucru.
Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Getty Images)

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat semnificativ de când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din regiunile estice ale Ucrainei într-un conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi. Totuşi, Moscova nu a declarat oficial război împotriva Kievului şi continuă să nege implicarea sa oficială în luptele terestre din Ucraina.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, Viktor Muzhenko, a declarat duminică, în timpul unei conferinţe militare, că forţele ţării sale au observat noi mişcări pe partea rusă a frontierei dintre Ucraina şi Rusia.

“Structura organizatorică şi de personal, armele şi echipamentele militare care se apropie ca întăriri, indică faptul că aceste divizii sunt forţe de atac în esenţa lor şi au ca obiectiv desfăşurarea de acţiuni ofensive rapide”, a precizat Muzhenko.

Unităţile în cauză, a specificat acesta, sunt trei divizii motorizate de puşcaşi, dintre care două ar putea fi poziţionate la graniţa cu regiunea ucraineană Donbas şi una mai în nord, în apropiere de Smolensk.

Soldaţii ruşi au ocupat anterior unele poziţii în apropierea graniţei ucrainene, inclusiv în apropierea zonelor ocupate de separatişti. De asemenea, în luna august, observatorii au înregistrat în trecut intensificarea semnificativă a încălcărilor regimului de încetare a focului încheiat la Minsk în 2015.

Când i s-a cerut să confirme sau să nege orice amplasări de trupe în apropierea frontierei ucrainene, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, nu a dat detalii despre subiectul respectiv.

“Federaţia Rusă este liberă să schimbe configuraţia forţelor armate pe teritoriul său”, a declarat el, luni, agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass. “Când vine vorba de elemente specifice, indiferent de caz, este mai bine să adresaţi această problemă colegilor din Ministerul Apărării”.

În timpul unei convorbiri telefonice cu liderii din Rusia, Franţa şi Germania, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat luni că ultimele câteva zile au fost cele mai “sângeroase” din acest an, făcând referire la conflictul din estul ţării sale.

Discutând cu RFE, noul emisar special al Statelor Unite pentru negocierile de pace în Ucraina, Kurt Volker, a declarat că, de fapt, conflictul se aseamănă cu un “război fierbinte” şi evidenţiind faptul că o amplificare recentă a luptelor în Donbas a produs moartea a cel puţin 9 soldaţi ucraineni într-un interval de 72 de ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe