Rusia: Şeful Roskosmos manifestă îndoieli privind staţia spaţială lunară comună cu SUA

Superluna din 14 noiembrie 2016- cea mai mare lună din ultimii 70 de ani.
Superluna din 14 noiembrie 2016- cea mai mare lună din ultimii 70 de ani. (omicrono.com)

Şeful agenţiei spaţiale ruseşti Roskosmos, Dmitri Rogozin, a exprimat incertitudinea referitor la cooperarea cu SUA pentru construirea unei staţii spaţiale comune care să orbiteze în jurul Lunii, deşi agenţia pe care o conduce a încercat să clarifice faptul că Moscova nu a abandonat planul, potrivit RFE/RL.

Fiind citat sâmbătă de agenţii de ştiri ruseşti, Rogozin a susţinut că Rusia “nu îşi poate permite să fie pe locul doi” faţă de SUA în construirea planificată a staţiei Deep-Space Gateway.

“Vom construi propriul nostru sistem de transport”, a adăugat Rogozin adresându-se tinerilor ingineri, potrivit rapoartelor media.

Totuşi, câteva ore mai târziu, un purtător de cuvânt al Roskosmos a susţinut că Rusia încă se află în proiectul cu SUA.

“Rusia nu a abandonat proiectul comun cu SUA de a construi o staţie care să orbiteze în jurul Lunii”, a afirmat Vladimir Ustimenko, citat de agenţia rusă de ştiri TASS. “Acest lucru nu este adevărat”.

Agenţia spaţială americană NASA şi Roskosmos au anunţat anul trecut noua colaborare cu privire la staţia spaţială, care va servi ca un punct de escală pentru misiuni spaţiale viitoare.

Anunţul a fost făcut pe fondul amplificării tensiunilor dintre Moscova şi Washington ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi a rolului său în conflictul din estul Ucrainei, precum şi ca urmare a presupusului amestec rusesc în alegerile prezidenţiale americane din 2016, interferenţă negată de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe