Rusia: livrarea sistemelor S-400 către Turcia va începe probabil în 2020

Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Moscova intenţionează să înceapă livrarea în Turcia a sistemelor de rachete sol-aer S-400 în martie 2020, a declarat un înalt oficial despre un acord care a provocat nemulţumiri deoarece Turcia este un membru al NATO.

Serghei Chemezov, directorul conglomeratului de stat Rostec, a declarat ziarului Kommersant, într-un interviu publicat miercuri, că acordul în valoare de 2,5 miliarde de dolari va cuprinde patru baterii de rachete S-400.

“Ei plătesc 45% din suma totală a contractului în avans, iar 55% este un credit rusesc”, a precizat Chemezov.

Mişcarea Turciei de a achiziţiona sistemele S-400 a fost privită de unele capitale occidentale ca o sfidare a alianţei NATO pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, generate de rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei.

Acordul pentru sistemele S-400, anunţat prima dată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în luna septembrie, a provocat de asemenea temeri că armele de producţie rusească nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale alianţei militare vestice.

Ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, a afirmat miercuri că acordul pentru S-400 a fost finalizat.

Rusia şi Turcia susţin tabere opuse în războiul sirian, dar Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin şi-au îmbunătăţit relaţia, care a suferit daune semnificative după un incident în noiembrie 2015, când avioanele turceşti au doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei siriene.

Rachetele au o rază de acţiune maximă de 400 de km şi sunt capabile să lovească ţinte aflate la o altitudine maximă de 30 km.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat miercuri că Moscova urmează să semneze în curând un acord cu India pentru livrarea de sisteme S-400.

Oficiali ruşi au mai precizat că Rusia şi Arabia Saudită, un aliat al SUA, sunt la un pas de a semna un acord pentru furnizarea de sisteme S-400 Riadului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe