Siria: Kremlinul îşi va extinde bazele militare din Tartus şi Hmeimim

Rusia a anunţat că va extinde masiv baza sa maritimă din Tartus şi baza aeriană din Hmeimim, Siria. Conform acordului, Rusia va păstra 11 nave în largul coastei siriene din Mediterană, inclusiv nave nucleare.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Camera superioară a Parlamentului Rusiei a votat marţi pentru prelungirea acordului de închiriere a bazei maritime din Tartus încă 49 de ani.

După vot, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat intenţia de a extinde baza maritimă din Marea Mediterană, creând spaţiu pentru a menţine 11 nave de luptă, inclusiv unele nucleare.

“Săptămâna trecută, comandantul suprem (preşedintele Vladimir Putin) a aprobat structura şi bazele din Tartus şi Hmeimim”, a declarat Şoigu unui grup de oficiali militari. “Am început să pregătim o prezenţă permanentă acolo”.

Potrivit mass mediei ruse, baza maritimă din Tartus nu poate găzdui în prezent decât o singură navă de luptă rusească, “Piotr Veliki”.

Ca parte a acordului, Rusia va avea acces nelimitat la baza aeriană din Hmeimim, de unde a lansat numeroase lovituri aeriene împotriva poziţiilor jihadiste şi ale forţelor rebele moderate siriene în ultimii 2 ani.

Rusia şi Siria au convenit iniţial asupra bazelor militare permanente în luna ianuarie şi, deşi a fost aprobat de cele două camere ale Parlamentului, acordul mai trebuie semnat de Putin înainte de a intra în vigoare.

Retragere parţială

Încă din anii 1970, Rusia a menţinut o prezenţă militară la baza maritimă din Tartus şi a păstrat relaţii apropiate cu Siria după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Mai recent, Rusia a devenit în 2015 principalul susţinător militar al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul care zguduie Siria din 2011. Campania aeriană rusească împotriva grupurilor rebele siriene şi a grupului jihadist Statul Islamic a fost un factor decisiv în înclinarea balanţei acestui război în favoarea lui Assad.

Împreună cu Iran şi Turcia, Rusia a intermediat acorduri locale de încetare a focului între armata siriană şi facţiunile rebele. Aceste acorduri au dus la reducerea violenţelor, deşi forţele lui Assad au continuat să amplifice presiunea asupra zonelor ocupate de rebeli şi jihadişti în suburbiile capitalei Damasc şi în provincia nord-estică ocupată de rebeli Idlib.

La începutul acestei luni, Putin a anunţat retragerea parţială a trupelor ruseşti din Siria, afirmând că armata şi-a atins obiectivul militar al înfrângerii Statului Islamic în ţara arabă. Acum, Rusia îşi va schimba atenţia pe stabilizarea naţiunii zguduite de război, a adăugat liderul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe