Rusia asigură că "lista Magniţki" nu îi va leza relaţiile cu SUA

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. (JOHAN ORDONEZ / AFP / Getty Images)

"Lista Magniţki", ce include numele funcţionarilor ruşi care nu au voie să intre în SUA, în urma decesului avocatului Serghei Magniţki, nu va leza în niciun fel relaţiile ruso-americane, a asigurat ministrul de externe, Serghei Lavrov, relatează RIA Novosti.

"Dacă vorbim despre colaborarea noastră cu administraţia Obama, am reuşit să formăm, sub egida şi controlul celor doi preşedinţi, o structură rezistentă la numeroasele tentative de distrugere. Sunt convins că lista Magniţki este o tentativă de ingerinţă în afacerile noastre interne, o tentativă de compromitere a liniei politice aplicate de preşedintele Obama", a explicat el.

După ce a constatat tendinţa de "folosire a acestei liste în lupta dintre partidele politice, înainte de campania electorală din SUA", Lavrov a subliniat că documentul "nu va putea leza bazele relaţiilor Rusia-SUA".

Arestat pentru complicitate la evaziune fiscală, juristul fondului de investiţii Hermitage Capital, Serghei Magniţki, a murit în noiembrie 2009 în urma unei crize cardiace într-o închisoare din Moscova, pentru că, potrivit apropiaţilor, nu ar fi primit îngrijiri la timp.

Moartea avocatului a fost extrem de criticată de Occident, iar SUA au interzis accesul pe teritoriul lor al unor oficiali ruşi suspectaţi de implicare în moartea lui Magniţki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe