Rusia ar putea găzdui o reuniune pentru schimbarea Constituţiei Siriei

Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Reprezentantul special al Rusiei pentru Siria a declarat că Moscova ar putea găzdui luna viitoare discuţii între grupurile siriene cu scopul de a elabora o nouă constituţie a ţării zguduite de război.

“Această problemă se mai discută încă”, a declarat Aleksandr Lavrentiev reporterilor în prima zi a negocierilor privind pacea siriană, care au început luni şi au loc în capitala Kazahstanului, Astana.

Rusia a fost principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil ce durează de peste 6 ani în Siria, care a provocat moartea şi strămutarea a sute de mii de persoane.

Lavrentiev a precizat că Assad va dori să participe la discuţiile respective, care vor include grupuri pro şi anti-guvernamentale.

Assad “şi-a confirmat disponibilitatea pentru... pregătirea unei noi constituţii şi organizarea de noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale pe această bază”, a mai afirmat Lavrentiev.

Lavrentiev a adăugat, de asemenea, că reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a susţinut “în principiu” ideea desfăşurării unui Congres al Dialogului Naţional.

În plus, Lavrentiev a precizat că acest Congres se va concentra pe găsirea unor “soluţii de compromis la soluţionarea politică” a conflictului sirian.

Convorbirile din Astana, care s-au reluat în a şaptea rundă, sunt susţinute de Rusia, Iran şi Turcia şi s-au concentrat în principal pe impunerea unor regimuri de încetare a focului şi alte probleme legate de câmpul de luptă.

Mistura şi-a anunţat intenţia de a lansa la Geneva, în 28 noiembrie, o nouă sesiune a negocierilor mai ample privind pacea siriană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe