România sub ape. Cod roşu în mai multe judeţe din ţară

Numeroase localităţi din ţară sunt sub ape, porţiuni de drumuri au fost închise traficului, oameni sunt evacuaţi iar pompierii lucrează din greu pe fundalul ploilor abundente.
Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

UPDATE: Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, mii de gospodării au rămas fără curent electric, două persoane sunt date dispărute în Vrancea şi o femeie din Botoşani a murit strivită de tavanul propriei case, prăbuşit din cauza ploilor abundente. Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene iar un pot de cale ferata s-a prăbuţit în judeţul Braşov, din cauza unei viituri.

* * *

Zeci de gospodarii au fost inundate, drumurile au fost acoperite de ape şi în unele localităţi s-au dispus evacuări în condiţiile în care ploile continuă să cadă abundent. Vrancea, Brăila, Neamţ, Harghita, Bacău, Botoşani, sunt câteva dintre judeţele afectate de ape. Cinci judeţe sunt sub cod roşu, nouă sub cod portocaliu şi alte 19 sub cod galben.

Astfel, în Harghita apa măsoară pe carosabil 50 de centimetri, arată România Liberă, iar circulaţia rutieră este întreruptă sâmbătă dimineaţă, pe DN 11B Cozmeni-Târgu Secuiesc, în zona localităţii Caşinu Nou, drumul fiind blocat din cauza apei care a inundat carosabilul, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Ploile vor continua să cadă până spre noapte în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, unde temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60-70 l/mp, fiind emis Cod portocaliu pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Covasna, Harghita, Braşov şi Sibiu.

Potrivit ANM, şi în celelalte regiuni vor fi manifestări ale instabilităţii atmosferice, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Totodată, de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 6:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben pentru 19 judeţe (Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud şi Maramureş).

În judeţul Bacău, circulaţia pe DN11 Bacău – Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153 200 de metri), este oprită, la fel în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec – Poiana Largului, pe raza comunei Poiana Teiului (între kilometrii 237 800 de metri şi 238 100 de metri), traficul este întrerupt, iar în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia, traficul este oprit între kilometrii 53 300 şi 53 400 de metri. Totodată, în judeţul Braşov, pe DN73A, traficul este oprit între localităţile Şinca şi Poiana Mărului, pe tronsonul kilometric 40-42. Sunt şi două tronsoane de drum naţional care au circulaţia îngreunată. În unele zone ale judeţului Harghita, mai multe gospodării au fost inundate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, DN 11B, între localităţile Cozmeni şi Târgu Secuiesc, este închis circulaţiei din cauză că apa de pe carosabil măsoară circa 50 de centimetri, pe o suprafaţă de peste 100 de metri liniari. Astfel, s-a luat decizia închiderii drumului între km 22 şi 24.

În Covasna, peste 100 de persoane din Lunca Mărcuşului vor fi evacuate, sâmbătă dimineaţa, după ce precipitaţiile din ultima vreme au creat o breşă în dig, pe râul Târlung, pentru care hidrologii au emis cod roşu de inundaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință