România, menţionată pozitiv într-un raport al CE la capitolul remunerării profesorilor pe baza performanţelor

(photos.com)

Şaisprezece ţări europene au redus sau au îngheţat salariile profesorilor, ca răspuns la declinul economic. Profesorii din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia şi Slovenia sunt cei mai afectaţi de restricţiile bugetare şi măsurile de austeritate, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană (CE) pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Profesorilor, care a fost marcată la 5 octombrie. România este menţionată pozitiv privind revenirea treptată la nivelul salariilor de dinainte de criză şi acordarea de indemnizaţii pe baza performanţelor, informează cotidianul american The Financial, cu sedii la Tbilisi (Georgia) şi Kiev (Ucraina) în ediţia de luni.

Salariile profesorilor din Bulgaria, Cipru, Estonia, Franţa, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Croaţia şi Liechtenstein au scăzut uşor sau au rămas la fel. Cu toate acestea, raportul ''Salariile şi indemnizaţiile profesorilor şi directorilor din Europa pe 2011/12'' arată de asemenea că în patru ţări, Republica Cehă, Polonia, Slovacia şi Islanda, salariile profesorilor au crescut începând cu jumătatea anului 2010, în timp ce în România remuneraţia lor a revenit aproape la nivelul de dinaintea crizei, scrie sursa citată.

'Profesorii joacă un rol vital în viaţa copiilor şi după cum ştie toată lumea pot face toată diferenţa privind viitorul lor', a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret. 'Remunerarea profesorilor şi condiţiile de muncă ar trebui să fie o prioritate de top, în scopul de a atrage şi păstra cei mai buni în profesie. Dar atragerea celor mai buni profesori nu este legată numai de salariu. Este imperios necesar ca sălile de clasă să fie bine dotate şi ca profesorii să aibă un cuvânt de spus adecvat privind modernizarea curriculei şi reformele educaţiei', a subliniat oficialul european.

Raportul arată că, începând de la mijlocul lui 2010, criza economică a avut un impact negativ asupra salariilor profesorilor, în contextul în care un număr crescând de ţări a redus atât salariile cât şi indemnizaţii cum ar fi plata pe perioada vacanţelor şi primele. Grecia a redus salariile de bază ale profesorilor cu 30% şi a oprit plata bonusurilor de Crăciun şi Paşti. Irlanda a redus salariile pentru cadrele didactice noi cu 13% în 2011 iar cei numiţi după 31 ianuarie 2012 se confruntă cu o scădere suplimentară de 20% ca urmare a eliminării indemnizaţiilor de calificare. În Spania, salariile profesorilor şi altor angajaţi din sectorul public au fost reduse în 2010 cu aproximativ 5%, iar ulterior nu au fost ajustate la inflaţie. Măsuri similare au fost aplicate şi în Portugalia.

În Europa, salariul maxim pentru profesorii cu grad mare este, în general, de două ori mai mare decât salariul minim pentru nou-veniţi. Dar având în vedere că este nevoie de 15-25 de ani în medie pentru a ajunge la salariul maxim, organizaţiile profesorilor se tem că tinerii pot fi descurajaţi de la intrarea în această profesie.

În timp ce salariile absolvenţilor recenţi pentru postul de profesor tind să fie neatractive, atunci când sunt luate în considerare indemnizaţiile pentru responsabilităţi suplimentare sau ore suplimentare, majoritatea sunt aproape de nivelul maxim legal de remunerare pentru cadrele didactice din mai multe ţări europene. De exemplu, în Letonia, salariul efectiv dus acasă este de aproape două ori mai mare decât salariul de bază maxim. În Danemarca, Lituania, Polonia, Slovacia, Finlanda, Anglia şi Ţara Galilor, salariul dus acasă este, de asemenea, mai mare decât salariul de bază maxim atunci când se adaugă indemnizaţiile. Acest lucru poate fi explicat într-o anumită măsură prin faptul că o pondere relativ ridicată a cadrelor didactice se află în grupele de vârstă mai mari. Mai multe ţări se confruntă cu deficite de cadre didactice şi sunt preocupate cu privire la îmbătrânirea forţei de muncă.

Raportul CE arată totodată că, în timp ce toate ţările susţin că îmbunătăţirea nivelurilor de performanţă ale elevilor şi studenţilor este o prioritate de top, doar jumătate dintre ţările analizate în raport acordă indemnizaţii profesorilor, pe baza performanţelor didactice pozitive sau a rezultatelor elevilor (Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Letonia, Ungaria, Austria, Polonia, România, Slovenia, Finlanda, Suedia, Regatul Unit - Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - şi Turcia).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe