România are două organizaţii înregistrate EMAS

În România, s-au acordat, până în prezent, trei înregistrări EMAS, mult sub media ţărilor europene, în care se regăsesc circa 6.000 de organizaţii certificate ecologic, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri pe teme de Mediu, Daniela Toma, consilier la Direcţia pentru Controlul Poluării şi Managementul Riscului din Ministerul Mediului.

"La ora actuală, două organizaţii din România s-au înregistrat în EMAS. Prima dintre acestea este Zona Metropolitană Oradea, urmată de Parohia Evanghelică Sibiu, cu două înregistrări EMAS. La nivel european, există 6.000 de organizaţii care au aderat la EMAS, supremaţia fiind deţinută de Austria, Germania şi Italia", a menţionat Toma.

Potrivit consilierului din Ministerul Mediului, pe plan naţional există doi verificatori autorizaţi care acordă certificarea EMAS, respectiv Ştefania Sbîrcea (persoană fizică) şi SRAC CERT Bucureşti (persoană juridică).

În ceea ce priveşte eticheta verde, în România sunt certificate cu acest însemn două unităţi hoteliere (Hotel Saturn din staţiunea cu acelaşi nume şi Crowne Plaza din Bucureşti) şi compania de IT&C Maguay, pentru computerele portabile dezvoltate, conforma statisticii actuale, citată de Daniela Toma.

La sistemul EMAS, de certificare ecologică, pot adera toate organizaţiile (companie, corporaţie, firmă, autoritate sau instituţie, o parte sau o combinaţie a acestora, cu răspundere limitată sau cu orice alt statut juridic, publică sau privată, care are propria structură funcţională sau administrativă) care doresc să îşi îmbunătăţească performanţa de mediu.

În cazuri excepţionale, cea mai mică parte din structura unei organizaţii luată în considerare în scopul înregistrării EMAS poate fi mai mică decât un amplasament.

România a aderat la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 761/2001 din 19 martie 2001, care permite participarea voluntară a organizaţiilor la schema comunitară de eco-management şi audit (EMAS), denumit Regulamentul EMAS.

EMAS este sistemul de management de mediu (SMM) folosit de Parlamentul European în conformitate cu standardele ISO14001:2004 şi cu Regulamentul CE.

În anul 2007, s-a realizat primul audit extern în urma căruia Parlamentul European a obţinut certificarea ISO 14001.2004 fiind acum înregistrat în cadrul EMAS la Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură