Rohani avertizează SUA în privinţa “mamei tuturor războaielor”. Trump ameninţă Iranul cu “consecinţe” istorice

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat pe omologul său iranian Hassan Rohani, într-un mesaj postat pe Twitter, să nu ameninţe “niciodată” SUA sau se va confrunta cu consecinţe “pe care puţini le-au suferit vreodată de-a lungul istoriei”.

Postarea lui Trump de duminică seară, scrisă în principal cu majuscule, a fost publicată la câteva ore după ce Rohani l-a avertizat pe liderul de la Casa Albă să nu urmărească politici ostile împotriva Teheranului.

“America ar trebui să ştie că pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”, l-a citat agenţia oficială de ştiri de stat (IRNA) pe Rohani afirmând duminică în cadrul unei reuniuni a diplomaţilor iranieni, potrivit RFE/RL.

Răspunsul lui Trump pe Twitter menţiona: “Către preşedintele iranian Rohani: NICIODATĂ SĂ NU MAI AMENINŢAŢI STATELE UNITE SAU VEŢI SUFERI CONSECINŢE PRECUM CELE PE CARE PUŢINI, DE-A LUNGUL ISTORIEI, LE-AU SUFERIT VREODATĂ”.

“NU MAI SUNTEM O ŢARĂ CARE VA ACCEPTA CUVINTELE VOASTRE DEMENTE PRIVIND VIOLENŢA SI MOARTEA. FIŢI ATENŢI!”

IRNA a afirmat că Trump doar îl copiază pe ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, care a avertizat ţările occidentale în timpul negocierilor nucleare din 2015 să “nu ameninţe niciodată vreun iranian”.

Postarea lui Trump a fost transmisă la aproximativ două ore după ce secretarul de stat american Mike Pompeo, în timpul unui discurs susţinut în California, i-a criticat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi pe alţi lideri religioşi islamişti din guvernul teocrat iranian că sunt “oameni sfinţi ipocriţi”.

Pompeo i-a criticat şi pe Rohani şi Zarif, consideraţi de mulţi ca fiind moderaţi.

“Adevărul este că ei sunt doar nişte oameni de faţadă lustruiţi pentru escrocheria internaţională a ayatollahului. Acordul lor nuclear nu îi face moderaţi. Îi face lupi în blană de oaie”, a precizat oficialul american.

În plus, Pompeo a promis că SUA va menţine şi va amplifica presiunea diplomatică, militară şi financiară împotriva a ceea ce el a numit că este “mafia” guvernamentală a Iranului.

Administraţia SUA şi-a amplificat presiunea asupra Teheranului de când Trump a ieşit în luna mai a acestui an din controversatul acord nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, care prevedea o restricţionare semnificativă a activităţii nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. După retragerea din acord, preşedintele american a reimpus sancţiuni împotriva Republicii Islamiste.

Celelalte state semnatare – Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania – au promis că vor rămâne în acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe