Trump prieten cu Putin? Pentagonul furnizează Ucrainei ajutor militar în valoare de 200 milioane USD

Preşedintele american Donald Trump (st) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin înaintea summitului lor din Helsinki, 16 iulie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (st) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin înaintea summitului lor din Helsinki, 16 iulie 2018. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Pentagonul a anunţat vineri după amiază că va furniza Ucrainei asistenţă pentru securitate în valoare de 200 milioane de dolari, aceasta putând fi considerată totuşi o sumă mică comparativ cu cei peste 1 miliard de dolari pe care SUA a recunoscut că i-a oferit Kievului începând cu 2014. O declaraţie oficială a precizat că banii vor fi folosiţi pentru “pregătire suplimentară, echipamente şi consiliere pentru construirea capacităţii de apărare a forţelor ucrainene”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Momentul ales pentru această măsură va avea un impact simbolic ţinând cont că a avut loc în aceeaşi zi în care Casa Albă a respins un referendum propus de preşedintele rus Vladimir Putin în contestata regiune separatistă Donbas din estul Ucrainei. Un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe a anunţat la sfârşitul unei săptămâni pline cu speculaţii media privitoare la conţinutul convorbirii private dintre preşedintele Donald Trump şi Putin în capitala finlandeză Helsinki (la summitul bilateral de luni): “Administraţia Trump nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei”.

Chiar şi în condiţiile în care Trump a susţinut pe Twitter că summitul a fost un “mare succes” şi şi-a exprimat speranţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două puteri nucleare, declaraţia Pentagonului aparent a aruncat apă rece pe un astfel de optimism deoarece va fi văzută de Rusia ca o mişcare de amplificare a tensiunilor cu Statele Unite.

Anunţul Pentagonului conţine şi următoarele detalii: Cooperarea în domeniul securităţii are la bază recenta adoptare de către Ucraina a legii privind securitatea naţională. Această lege, care furnizează un cadru legislativ pentru alinierea arhitecturii securităţii naţionale a Ucrainei cu principiile euro-atlantice, constituie un pas major în vederea îmbunătăţirii abilităţii Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială pentru o Ucraină sigură şi democratică.

Cu siguranţă, susţine, Zero Hedge, oficialii de presă ai Pentagonului s-au gândit cum ar putea exprima ideea legată de “interoperabilitatea NATO”, astfel încât să fie suficient de marcantă pentru ruşi dar, în acelaşi timp, suficient de ambiguă pentru a nu alimenta acuzaţiile constante ale Moscovei că SUA urmăreşte ca, în cele din urmă, să aducă Ucraina în sânul alianţei NATO.

În timp ce “interoperabilitatea” poate însemna multe lucruri – de exemplu, deşi Finlanda nu este un membru al alianţei vestice, totuşi, este unul dintre cei mai activi parteneri ai NATO – anunţul ar putea împinge retorica ruso-americană înapoi pe aceeaşi cale beligerantă care a marcat relaţiile dintre cele două state înainte de întâlnirea Trump-Putin.

Putin a declarat joi, la o întâlnire a diplomaţilor ruşi, că orice ţară care urmăreşte (şi chiar reuşeşte) să includă Ucraina sau Georgia în sfera de influenţă a NATO “ar trebui să se gândească la posibilele consecinţe ale unei astfel de politici iresponsabile”, deoarece Moscova “va răspunde similar oricăror paşi agresivi care ameninţă în mod direct Rusia”.

Iar marţi, la o zi după summitul de la Helsinki, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konaşenkov a afirmat că armata rusă este “pregătită să intensifice contactele cu colegii americani din Statul Major al Armatei şi alte canale disponibile pentru a discuta despre extinderea tratatului START, cooperarea în Siria, precum şi despre alte probleme privitoare la asigurarea securităţii militare”. Totuşi, generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM), a infirmat la sfârşitul acestei săptămâni zvonurile privind extinderea cooperării ruso-americane în Siria.

Dar se pare că o cooperare în celelalte zone menţionate ar fi fost deja iniţiată, potrivit unor rapoarte ruseşti privind consultările diplomatice cu uşile închise referitoare la punerea în aplicare a Tratatului Forţelor Nucleare de Rază Intermediară (INF) şi a tratatului New Start (Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice).

Cele 200 milioane furnizate Kievului vor fi destinate îmbunătăţirii “centrului de comandă al armatei ucrainene, sistemelor de conştientizare situaţională, comunicaţiilor sigure, mobilităţii militare, vizibilităţii pe timp de noapte şi tratamentelor medicale militare”, potrivit declaraţiei Pentagonului.

Între timp, aceiaşi congresmani care s-au opus întâlnirii Trump-Putin, s-au grăbit să laude ajutorul financiar trimis Kievului: “Sunt veşti bune şi se trimite un mesaj clar că America este alături de poporul ucrainean în lupta pentru asigurarea unui viitor democratic, prosper şi independent în faţa agresiunii ruseşti”, a afirmat pentru CNN senatorul republican Rob Portman din Ohio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe