Robert Ménard, fondatorul organizaţiei 'Reporteri fără Frontiere', devine primar cu voturile extremei-drepte franceze

Robert Ménard, fondatorul organizaţiei 'Reporteri fără Frontiere'.
Robert Ménard, fondatorul organizaţiei 'Reporteri fără Frontiere'. (youtube.com)

Robert Ménard a fost ales în turul doi al alegerilor municipale franceze din 30 martie primar al oraşului Béziers (sudul Franţei) cu ajutorul voturilor extremei-drepte. Noul edil este un simbol al ascensiunii şi expansiunii Frontului Naţional (FN), notează joi ziarul spaniol ABC.

Faptul că s-a născut în Algeria (la Oran, în 1953) şi că este un anarhist cu convingeri troţkiste, fondatorul organizaţiei 'Reporteri fără Frontiere' (RSF) şi apărător de fier al libertăţii de expresie în lume nu l-a împiedicat pe Robert Ménard să devină noul primar al localităţii Béziers cu voturile partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional (FN).

Această aparentă contradicţie ilustrează starea politicii franceze care a văzut cum FN şi-a luat avânt şi a cucerit electoratul la alegerile municipale de duminică cu un program mai puţin radical, cum conservatorii de la UMP au fost victimă a acestei ascensiuni şi cum socialiştii au suferit un eşec usturător.

'Veţi crede probabil că toţi aceşti alegători sunt nişte fascişti, ei bine nu sunt!', declarase anul trecut Ménard când şi-a anunţat candidatura în faţa surprizei generale faţă de sprijinul dat de formaţiunea condusă de Marine Le Pen. Menard s-a distanţat încă din primul tur de restul contracandidaţilor săi, obţinând 45% din voturi.

Marine Le Pen 'nu îmi dictează ceea ce trebuie să spun', a dat el asigurări în faţa presei, în timp ce îşi exprima satisfacţia pentru că a fost susţinut de mulţi cetăţeni care se simt excluşi.

Béziers este al treilea oraş cu cel mai mare indice de sărăcie din principalele 100 de oraşe franceze, cu o rată a şomajului de 16% şi cu un procent de 33% din populaţie trăind cu mai puţin de o mie de euro pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe