Republica Moldova se află în faţa unor mari alegeri (presă)

(VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Republica Moldova se află în faţa unor mari alegeri, de care va depinde viitorul său, scrie vineri presa de la Chişinău, referindu-se atât la continuarea apartenenţei la CSI, cât şi la statutul său de neutralitate.

'Chişinăul va trebui să facă o alegere', scrie Timpul, referindu-se la situaţia tot mai tensionată din regiune. 'Rusia a dat semnalul limpede că nu mai este interesată de existenţa unei zone gri. Nu este de ajuns să îţi declari neutralitatea, trebuie şi ca puterile vecine să fie de acord cu această neutralitate. Faptul că Ucraina era neutră din punct de vedere militar nu i-a folosit la nimic în ultimele săptămâni, unii chiar ar spune că i-a dăunat foarte tare', potrivit publicaţiei.

Ziarul Naţional se referă la continuarea apartenenţei Republicii Moldova la CSI, în contextul în care au fost depuse două iniţiative care prevăd renunţarea la statutul de membru. Potrivit editorialistului Petru Bogatu, există mai multe motive care vor duce la situaţia în care Republica Moldova 'se va pomeni, cu voie sau fără voie, în afara acestei comunităţi'. Printre acestea sunt faptul că Ucraina începe procedurile de retragere din această organizaţie şi se află practic în stare de război cu Rusia. Astfel, o participare activă a Republicii Moldova în CSI va nemulţumi atât Kievul, cât şi Occidentul.

'Mielul blând nu va putea suge la două oi. Astfel stând lucrurile, premierul Iurie Leancă sau preşedintele Nicolae Timofti nu au cum urma exemplul lui Nicolae Ceauşescu, care izbutea să oscileze între inamicii momentului: URSS şi China comunistă', concluzionează Ziarul Naţional.

'Crimeea a fost o mâncare caldă, pe când Transnistria va fi doar o gustărică pentru Rusia', comentează Jurnal de Chişinău. Din acest motiv, orice întârziere a procesului de integrare europeană, în cazul unei ţări ca Republica Moldova, este nu numai costisitoare geopolitic, dar şi penibilă sub aspect moral, potrivit ziarului. Jurnal de Chişinău nu exclude faptul că Republica Moldova ar putea să renunţe la integrarea europeană pe ultima sută de metri: 'Moldovenii se lasă seduşi uşor de poveşti şi 'minunata lume nouă', pe care o contemplează zilnic la televiziunea rusă'.

'Gazprom se pregăteşte de un nou război', scrie Adevărul. Gazprom examinează opţiunile de alternativă pentru livrările de gaze spre Europa, ocolind Ucraina, în eventualitatea apariţiei unor probleme, a anunţat Andrei Kruglov, vicepreşedintele gigantului rus. Potrivit experţilor, mesajul este unul îngrijorător şi seamănă leit cu cele din decembrie 2008, când administraţia Gazprom testa în direct la TV cum va avea loc sistarea livrărilor de gaze în Ucraina. O eventuală sistare a livrărilor de gaze prin Ucraina ar putea afecta grav Republica Moldova, în condiţiile în care aceasta nu deţine stocuri de metan şi depinde în proporţie de 100% de importurile din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe