Reporter amenintat pentru expunerea unui caz de sclavie sexuala in China

Un jurnalist din China a fost acuzat de “scurgerea de secrete de stat” dupa ce a expus cazul oribil al unui angajat guvernamental care a sapat o pivnita si a folosit-o pentru a rapi si viola sase femei, doua dintre ele fiind apoi omorate.

Ji Xuguang, reporter la ziarul Southern Metropolis Daily din Guangzhou, a documentat modul in care tinerele femei din Luoyang, provincia Henan, au fost rapite, intemnitate si folosite ca scalve sexuale de catre un angajat al Biroului din Luoyang pentru Supervizare Calitativa si Tehnica.

Faptasul se numeste Li Hao si a petrecut un an de zile sapand o pivnita in locuinta sa, situata intr-o zona rezidentiala aglomerata. Insotitoarele la barurile karaoke au devenit tinta sa.

Pana in momentul in care Li a fost dus in custodia politiei la inceputul lunii septembrie, doua femei fusesera ucise – una de catre Li si cealalta de catre o alta femeie, cu ajutorul lui Li. Dar celelalte 4 au fost salvate. Ele aveau intre 16 si 24 de ani.

Femeile au fost inchise intre 3 luni si 2 ani, si unele dintre ele au dezvoltat sindromul Stockholm fata de rapitorul lor: ele rivalizau pentru favorurile sale si il numeau ‘fratele cel mare.’

In ciuda detaliilor oribile despre acest caz, oficialii locali ai Partidului Comunist, temandu-se de probleme politice, l-au tinut secret. Ji a declarat ca un ofiter de politie i-a spus ca guvernul local doreste sa isi “salveze imaginea”. Oficialii locali urmareau ca orasul Luoyang sa obtina titlul de “Oras Civilizat la Nivel National”, fiind de asemenea ingrijorati ca natura cruda a incidentului ar putea cauza panicarea rezidentilor din zona.

Ji a scris ca in ziua in care raportul sau a fost publicat, 2 barbati care au refuzat sa se identifice au venit la camera sa din hotel si l-au interogat agresiv in legatura cu sursa informatiilor sale. De asemenea, ei l-au acuzat de “scurgerea de secrete de stat”. Mai tarziu, el a aflat ca cei doi barbati au fost trimisi de catre oficialii locali ai Partidului Comunist.

Ji a dat informatii despre intalnire pe microblog la ora 11 in acea noapte: “Luand in considerare situatia, s-ar putea sa ma ia. Va rog sa aveti grija de mine si sa ma salvati”. Fortele de securitate din China sunt cunoscute pentru folosirea mijloacelor ilegale pentru a intimida, lovi sau rapi jurnalistii care raporteaza despre ceea ce sunt considerate probleme politice sensibile.

El a declarat ca acest caz a fost tratat in mare secret de catre autoritatile politienesti din Luoyang, doar cativa directori din departament primind detaliile complete.

Radio Free Asia (RFA) l-a contactat pe Ji in 23 septembrie. El a spus ca deja parasise Luoyang dar ca telefonul sau este probabil monitorizat si nu a dorit sa discute despre cum a fost amenintat.

“Fara libertatea presei este in joc siguranta jurnalistilor. Nu sunt in pozitia de a vorbi mai mult despre situatia [de fata] ”, a spus el la RFA.

Pe microblogul sau, Ji a scris ca atunci cand a parasit Henan in acea noapte, fratele sotiei sale era ingrijorat si a impachetat un cutit pentru el. “Sunt trist dupa ce realizez cat de vulnerabila este profesia mea. Am realizat ca noi [reporterii] suntem atat de slabi si neajutorati. Cu acuzatia de ‘scurgere de secrete de stat’ aruncat asupra mea, poate aceasta bucata de metal [cutitul] sa ma protejeze cu adevarat?”

Postarile sale pe blog au fost trimise mai departe de peste 16.000 de ori si au primit mii de comentarii. Multi au exprimat scepticism fata de ideea ca acest tip de crima ar putea fi clasificat in mod legitim ca si “secret de stat”.

“Cine determina ce este un secret de stat? Un caz penal obisnuit precum acesta este de asemenea un secret de stat?” a intrebat un blogger. “De ce ascund ei totul? Aici nu este vorba de secrete. Este o miscare politica”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe