Opoziţia extraparlamentară nu va participa la dezbateri privind schimbarea sistemului electoral

Comisia de la Veneţia nu recomandă modificarea sistemului electoral în R. Moldova, considerând că ar fi inoportun acum şi din lipsa unui consens politic naţional. Guvernarea a decis să organizeze noi dezbateri, invitând şi opoziţia care a refuzat să participe.
Andrei Năstase şi Maia Sandu
Andrei Năstase şi Maia Sandu (PPPDA)

Guvernarea de la Chişinău vrea să încheie vineri 30 iunie marele proces de dezbateri pe marginea subiectului schimbării sistemului electoral invitând la Parlament opoziţia unde „spicherul Candu va ţine probabil un discurs înflăcărat despre necesitatea schimbării clasei politice, despre voinţa poporului şi despre nevoia respectării acesteia”, a opinat liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

O părere similară are şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase potrivit căruia cea mai bună decizie a autorităţilor ar fi să renunţe la acest proiect ca urmare a poziţiei consolidate a Comisiei Europene, a Parlamentului European, privind necesitatea respectării obligatorii şi depline a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „Un gest din partea guvernării actuale de a renunţa la tentativele de modificare a sistemului electoral, ar fi un semnal pozitiv din partea Republicii Moldova către partenerii noştri externi, care ar aprecia faptul că guvernarea ţine cont de opiniile instituţiilor internaţionale”, a specificat Năstase.

Maia Sandu consideră că cei de la guvernare, îndeosebi promotorii proiectului de modificare a sistemului electoral şi-au propus prin intermediul acestor dezbateri să obţină consens larg naţional asupra schemei de modificare a sistemului electoral, iar „obrăznicia guvernanţilor nu are margini, pe ei nu-i interesează părerea noastră, au demonstrat acest lucru la discuţiile precedente”.

„Pentru ei nu contează opinia Comisiei de la Veneţia care este una dintre cele mai dure opinii emise vreodată de această instituţie. Ei ignoră mulţimea de mesaje venite de la Bruxelles care reiterează necesitatea îndeplinirii pe deplin a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Mai mult, exponenţii guvernării schimonosesc conţinutul mesajelor oficialilor europeni încercând să dezinformeze din nou societatea.

Au discreditat discuţiile organizate de societatea civilă transformându-le într-un bâlci folosind pe post de susţinători ai schimbării sistemului electoral angajaţii publici şantajându-i cu riscul pierderii locului de muncă dacă nu sprijină punctul de vedere al guvernării. În ultima vreme au fost aduse multe acuzaţii tuturor celor care se împotrivesc schimbării sistemului electoral”, a declarat liderul PAS în cadrul unei conferinţe de presă.

În opinia liderului Platformei DA o asemenea discuţie dintre promotorii proiectului iniţiat de către Plahotniuc şi Dodon şi opoziţie privind modificarea sistemului electoral proporţional ar fi una depăşită. „Pentru o asemenea reformă electorală de anvergură, existenţa unui larg consens politic naţional este obligatorie, condiţie care nici pe departe nu este întrunită. Este evident că nici nu poate întruni un larg consens politic naţional o iniţiativă care vine în interesul exclusiv şi îngust al patronului şi finanţatorului Partidului Democrat din Moldova şi al lui Dodon ca exponent şi preşedinte informal al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova”, a explicat Andrei Năstase.

Cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene, extraparlamentare sunt de părere că actuala guvernare trebuie cu orice preţ să plece, mai ales că tot mai multe sondaje efectuate în ultima perioadă confirmă faptul că în cazul unor alegeri libere şi corecte, mult râvnita schimbare a clasei politice se va produce, întrucât cei care sunt acum în Parlament ar putea să nu mai fie aleşi.

„Suntem adepţii unui dialog sincer, deschis cu întreaga societate şi clasa politică responsabilă pentru a eficientiza actualul sistem electoral proporţional, însă nu vom face figuraţie şi nu ne vom lăsa antrenaţi în discuţii sterile asupra subiectelor care scindează societatea şi care reduc toate şansele de a identifica un larg consens politic naţional”, a specificat Năstase.

În acelaşi timp, Maia Sandu a punctat că toată ţara ar trebui să se mobilizeze pentru a nu permite acestor doi indivizi, Plahotniuc şi Dodon să-şi ducă planurile obscure la bun sfârşit, întrucât unicul lor scop este „să ne bage într-un sistem autoritar în care nimeni să nu îndrăznească să-i critice şi nimeni să nu îndrăznească să li se împotrivească. Să nu credeţi că un regim autoritar se răzbună doar politic. Dictatura luptă cu toţi cei care gândesc şi se comportă diferit de ei. Merg cu tancul pentru a-şi promova noua schemă de furt iar toţi cei care nu sunt de acord cu ei suntem declaraţi duşmani ai poporului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe