Rechinii pe cale de disparitie din cauza comertului cu innotatoare

Rechinul balena, cel mai mare rechin existent, a devenit vinat de lux, conform United National Environment Program (UNEP).
Rechinul balena, cel mai mare rechin existent, a devenit vinat de lux, conform United National Environment Program (UNEP). (Scott Tuason / GETTY IMAGES)

O poveste spune ca naturalistul australian Steve Irwin ar fi iesit afara dintr-un restaurant chinezesc, cand a aflat ca servesc supa de inotatoare de rechin. Cu toate ca Occidentul a luat atitudine impotriva indepartarii inotatoarelor rechinilor, practica sau scaderea numarului de rechini nu s-a oprit.

Cel putin 35 de specii de rechini si calcani din ocean sunt confruntati in prezent cu disparitia, conform Listei Rosii a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Cu toate acestea, in multe tari, in special in Asia, inotatoarele de rechin sunt recoltate pe loc, in timp ce rechinul este inca in viata. Corpul sau este aruncat inapoi in apa deoarece carnea este considerata fara valoare.

Moartea rechinului este rareori imediata. Nemaifiind capabil sa inoate, rechinul cade la fundul oceanului si moare de obicei incet din cauza foametei, sau devenind hrana pentru alti pesti.

Rechinii sunt animale de prada si joaca un rol esential in mentinerea echilibrului ecosistemelor oceanice. Acestea sunt deosebit de vulnerabile la pescuitul excesiv, deoarece majoritatea speciilor se maturizeaza lent, unele in peste 10 ani, si produc relativ putini pui.

Alte cauze ale declinului mentionat in Programul National Unite pentru Mediu (UNEP) includ poluarea, distrugerea habitatelor, si epuizarea speciilor de prada. Potrivit dnei Courtney Sakai, senior director de campanie pentru organizatia internationala de conservare maritima “Oceana", la nivel mondial, colectarea inotatoarelor de rechin conduce la prabusirea oceanelor."

Sakai este de parere ca trebuie facut ceva, iar masurile punitive comerciale sunt cel mai direct mod pentru a se asigura ca piata profitabila a innotatoarelor de rechin nu cauzeaza disparitia lor.

Cu beneficii de sanatate dubioase, simbolizand de fapt bogatia si prestigiul, supa de aripioare de rechin, initial o delicatesa chinezeasca, este acum disponibila in Asia si in Australia.

In cultura chineza, inotatoarele de rechin sunt considerate un afrodisiac si tonic, bun pentru “intarirea” organelor interne si a incetinirea imbatranirii. Pasionatii se pot bucura de textura gelatinoasa, dar inotatoarele sunt compuse din colagen, similar cu unghiile omului, cu valoare nutritiva mica si nu au nici un gust.

Supa este de fapt aromatizata prin alte ingrediente, cum ar fi scoicile si supa de pui. In plus, inotatoarele de rechin au tendinta de a contine mercur in concentratii, adesea de mai multe ori mai mari decat nivelurile considerate sigure pentru consumul uman, din cauza bioacumularilor din lantul alimentar.

Totusi, cu supa de inotatoare de rechin in masura sa aduca peste 100 de dolari americani pentru o farfurie, nu este de mirare ca acest tip de comert profitabil este infloritor.

Conservarea inainte de economie?

In luna februarie, o conventie internationala privind conservarea speciilor migratoare de animale salbatice (CMS) a enumerat sapte specii de rechini care au nevoie urgenta de protectie internationala. Prin urmare, 113 tari au semnat un tratat ONU pentru protectia acestor rechini migratori care includ marele rechin alb, rechinul pelerin, rechinul balena, si makos cu inotatoare scurte si lungi.

Australia este semnatara a CMS, dar Peter Garrett, ministrul Mediului, permite continuarea pescuitului de agrement pentru rechinul scrumbie si makos, invocand lipsa de dovezi ca aceste specii sunt in pericol in Australia.

In martie, CITES (Conventia privind comertul international cu specii salbatice ale faunei si florei), a considerat patru specii de rechini vizate de comertul de inotatoare, inclusiv rechinul ciocan, a caror populatie a scazut conform relatarilor cu 85%.

Cazul rechinului scrumbie si rechinului spinos au fost discutate, de asemenea, din cauza pescuitului excesiv de carne. Cu toate acestea, Japonia a contracarat miscarea si s-a alaturat Chinei si Indoneziei. Rezultatul a fost ca rechinul scrumbie a ramas pe lista.

Randall Arauz, castigatorul Premiului Goldman pentru Mediu din 2010 afirma: "indepartarea inotatoarelor rechinilor nu este numai o fapta cruda, este iresponsabila si de nesustinut in cel mai inalt grad. In ciuda acestui fapt, a fost aproape imposibil de atins orice management international obligatoriu si masuri de conservare pentru a reduce aceasta practica. "

Provocand proteste publice cu un video inregistrat in secret al unei nave din Taiwan descarcand ilegal intr-un port din Costa Rica 30 de tone de inotatoare provenite de la 30,000 rechini, Arauz a ajutat asigurarea respectarii legilor locale, care precizeaza ca rechinii trebuie sa fie descarcati cu inotatoarele atasate.

Hawaii este acum gata sa scoata in afara legii detinerea si vanzarea produselor inotatoarelor de rechin.

Restaurantele care ofera spre vanzare supa in prezent, sunt asteptate sa-si termine stocurile existente pana la jumatatea anului 2011 atunci cand legislatia va intra in vigoare.

In mod similar, in septembrie anul trecut, statul micronezian Palau a anuntat o interdictie totala a pescuitului de rechini, urmat indeaproape de catre Maldive in martie anul acesta. Ambele zone sunt apreciate in lume ca destinatii de varf de scuba-diving.

Conservationistii spera ca reperele juridice pot intoarce istoria in favoarea populatiilor de rechini aflate intr-o faza critica de disparitie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură