Rebelii intensifică atacul asupra oraşului sirian Alep. Franţa şi Rusia iau în considerare o intervenţie militară

Sirieni rebeli în oraşul Alep.
Sirieni rebeli în oraşul Alep. (Captură Foto)

Cel puţin 38 de oameni au fost ucişi marţi în Alep, când rebelii sirieni au bombardat trei cartiere ocupate de trupele guvernamentale în vestul oraşului sirian. Printre victime s-au aflat şi 14 copii, conform Deutsche Welle.

În condiţiile în care vestul oraşului Alep este controlat de forţe loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, rebelii din est lansează în mod regulat rachete şi proiectile asupra zonelor controlate de guvern.

În plus, în ultimii trei ani, partea estică a oraşului, controlată de rebeli, a fost supusă unei campanii intense de raiduri aeriene şi bombardamente guvernamentale care au forţat o mare parte a populaţiei să fugă în zonele rurale sau în alte ţări.

Marţi, în Parlamentul francez, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian a subliniat faptul că Statul Islamic înregistrează un progres foarte semnificativ în Siria, în special în regiunea Alep. Totuşi, victoriile înregistrate de grupul jihadist par să fie în detrimentul altor grupuri rebele.

„Există o ofensivă foarte puternică în localitatea Marea care, dacă va reuşi, va elimina ceea ce încă putem numi Armata de Eliberare a Siriei sau Coaliţia Naţională Siriană, sau ce a mai rămas din ea”, a declarat Le Drian, citat de Deutsche Welle. Ministrul a făcut acele afirmaţii în timp ce încerca să apere decizia Franţei de a desfăşura zboruri de supraveghere deasupra Siriei, înaintea unor posibile atacuri aeriene.

În timp ce Le Drian a exclus orice intervenţie terestră în Siria, el a declarat că Parisul va susţine orice acţiune de acest gen desfăşurată de ţările din regiune.

Marţi, oraşul sirian nord-estic Hassakeh a fost lovit de al treilea atac cu bombă din ultimele două zile. Agenţia oficială de ştiri SANA a ridicat numărul victimelor exploziei la şapte, menţionând că Statul Islamic şi-a asumat răspunderea pentru toate cele trei atacuri.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărat ajutorul acordat de Rusia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinând că este singura cale pentru a înfrânge Statul Islamic.

„Fără participarea activă a autorităţilor şi a armatei siriene ar fi imposibil să alungăm teroriştii din această ţară şi din regiune, şi să protejăm poporul multietnic sirian în faţa distrugerii”, a declarat şeful Kremlinului.

Putin l-a susţinut pe Assad în cei patru ani şi jumătate ai conflictului din Siria, susţinând că fluxul de refugiaţi care provin din ţara arabă ar fi fost mult mai mare fără intervenţia Moscovei.

Conform Pentagonului, Rusia a început să construiască un aeroport în provincia de coastă Latakia, indicând faptul că Moscova doreşte să desfăşoare misiuni aeriene de acolo.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că SUA ar dori ca Rusia să se implice constructiv în coaliţia internaţională ce luptă împotriva Statului Islamic în Siria, în loc să construiască propria sa prezenţă militară în ţara arabă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe