Liderul Al-Qaeda le cere tinerilor musulmani din Occident să declanşeze Jihadul

.
. (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)

Într-o înregistrare audio postată online duminică, liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, le-a solicitat tinerilor musulmani din SUA şi din ţările occidentale să comită atacuri pe cont propriu pe teritoriul acestor ţări şi a făcut, totodată, apel la o mai mare unitate între militanţi, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

"Fac apel la toţi musulmanii care pot lovi ţările care fac parte din coaliţia cruciaţilor să nu ezite. Trebuie să ne concentrăm acum să mutăm războiul chiar în căminele şi oraşele din Occidentul cruciat şi în mod special în America", a transmis liderul Al-Qaeda, făcând referire la naţiunile care iau parte la coaliţia internaţională din Irak şi Siria al cărei scop este să atace poziţiile grupării teroriste Statul Islamic (SI).

Ayman Al-Zawahri, de profesie medic, le-a cerut tinerilor musulmani aflaţi în Occident să urmeze exemplul fraţilor Ţarnaev şi Kouachi, care au comis atentatele de la maratonul din Boston şi respectiv atacurile de la revista Charlie Hebdo din Paris.

Nu este clar când anume a fost făcută înregistrarea, dar referirile la fostul lider al talibanilor, mollahul Mohamed Omar, ca şi cum acesta ar fi încă în viaţă sugerează că înregistrarea este veche de cel puţin două luni. Moartea lui Mohamed Omar a fost anunţată de guvernul afgan la sfârşitul lui iulie.

Liderul Al-Qaeda şi-a reiterat poziţia cu privire la Statul Islamic, şi anume că, din punctul său de vedere, sunt nelegitime pretenţiile grupării teroriste potrivit căreia ar fi un califat, dar că se va alătura jihadiştilor din SI în lupta împotriva forţelor seculare şi occidentale din Irak şi Siria.

Mai mult, el a făcut totodată apel la unitate între facţiunile islamiste militante din Siria şi Irak, unde o coaliţie aflată sub comandă occidentală bombardează poziţii ale Statului Islamic, dar a admis că este dificil să se obţină o astfel de unitate. Al-Zawahri a cerut formarea unui tribunal independent care aplică legea islamică (Sharia) pentru a soluţiona disputele care apar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe