Războiul din Uniunea Scriitorilor continuă cu încă 6 excluderi. Scriitorii revoltaţi

Noul an n-a reuşit să liniştească spiritele încinse din cadrul Uniunii Scriitorilor, ci dimpotrivă. Alţi 6 membri ai Uniunii Scriitorilor din România - Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru şi Adrian Lustig - au fost excluşi pe 11 ianuarie.
.
. (Photos.com)

Războiul început de mai bine de un an nu s-a stins între cele două grupuri care dispută condurerea Uniunii- unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, şi altul, reprezentat de scriitori care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider al instituţiei.

Pe 7 ianuarie, 24 de scriitori din România s-au strâns într-o Adunare Generală şi au adoptat mai multe măsuri, printre care o nouă conducere a Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Nicolae Manolescu a convocat miercuri, 13 ianuarie, o şedinţă extraordinară a Consiliului USR, declarând Adunarea din 7 ianuarie invalidă, cu atât mai mult cu cât, spune el, este vorba despre persoane excluse din USR.

Prin urmare, şase membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig, au fost excluşi, miercuri, din organizaţie.

Scriitorii excluşi acuză ilegalitatea măsurii, iar Dan Mircea Cipariu, vicepreşedintele USR, atrage atenţia că respectiva adunare nu a fost invalidată de nicio instanţă.

De unde a început scandalul

Toată această poveste porneşte de la modificarea ilegală a statutului scriitorilor, care prevedea că niciun membru al USR nu poate fi ales de mai mult de două ori într-un post. „A fost modificat abuziv, astfel încât domnul Nicolae Manolescu să fie preşedinte şi a treia oară şi a patra oară, într-un număr nelimitat de mandate”, susţin scriitorii din tabăra lui Cristian Teodorescu.

Statutul Uniunii Scriitorilor a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii, mandat care se încheie odată cu noile alegeri programate pentru anul 2018.

Pe 21 martie 2016, USR a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, sancţionarea scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona cu excluderea din Uniune.

Decizia USR vine ca urmare a «convocării nestatutare a unei Adunări Generale Extraordinare nestatutare şi organizarea acesteia la data de 19 martie 2016, când s-au votat nestatutar noi organe de conducere», se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Uniunii. Totodată, Uniunea Scriitorilor din România a apreciat că: «Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv şi nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere.»”

Poetul Florin Iaru atrage atenţia într-un interviu acordat Mediafax asupra problemelor existente în Uniunea Scriitorilor şi a necesităţii instituţiei de a se moderniza, reforma şi de a consolida o relaţie între scriitori şi cititori, denunţând lipsa dialogului şi a perspectivei actualei conduceri.

Al treilea mandat al criticului Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor pare a fi dat startul conflictului.

Măsurile administrative şi deciziile financiare au atras criticile unor scriitori-membri. Scânteia s-a aprins însă odată cu reprimarea vocilor critice din interior la adresa Uniunii Scriitorilor din România, potrivit Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (GRUSR). GRUSR, din care fac parte, printre alţii, Florin Iaru, Paul Cernat, Claudiu Komartin, Octavian Soviany şi Paul Vinicius, a solicitat încă din primăvara trecută prin comunicate de presă, conferinţe şi discuţii publice, reformarea Uniunii Scriitorilor din România (USR), cerând, printre altele, normalitate, transparenţă şi modificarea statutului instituţiei.”

Pe 29 martie 2016, suspendaţi din Uniunea Scriitorilor, Nicolae Breban şi Eugen Simion denunţă «stalinismul» instituţiei.

Scrisoarea celor 15. Ce spune gruparea ostilă lui Manolescu

Eugen Pohonţu, Dan Mircea Cipariu, Sorin Despot, Dan Iancu, George Mihalcea, Adrian Pârvu, Valeriu Mircea Popa, Marius Daniel Popescu, Grigore Şoitu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Horia Muntenuş, Paul Vinicius, Tudor Voicu şi Daniel Vorona au semnat, în noiembrie 2016 o scrisoare în care acuză încălcări ale drepturilor omului la Uniunea Scriitorilor, afirmând despre aceasta că este o organizaţie totalitară şi nedemocratică, care a exclus pe toţi cei care s-au opus actualei conduceri, fără drept de apel.

„Un grup de 31 de scriitori obedienţi au modificat Statutul Uniunii Scriitorilor din România, care limita la maxim 2 mandate exercitarea funcţiilor de conducere, pentru a permite actualului preşedinte şi echipei acestuia să exercite puterea pe viaţă. Toţi cei care s-au opus au fost excluşi, fără a fi audiaţi sau a avea posiblitatea să-şi expună punctele de vedere, refuzându-li-se, astfel, dreptul fundamental al omului la apărare”.

Mai mult, Scrisoarea deplânge confuzia valorică şi mediocritatea scriitorilor promovaţi de Uniune în străinătate, singurul merit al acelora fiind obedienţa faţă de conducere.

„Trebuie să ştiţi că ceea ce propune, în ţară şi străinătate, Uniunea Scriitorilor din România, înseamnă minciună, manipulare şi interese ascunse. Adevăratele valori literare ale României sunt excluse, cenzurate, persecutate şi interzise. S-a ajuns pînă acolo încît cei mai importanţi tineri scriitori din România refuză public să facă parte din Uniunea Scriitorilor din România, considerînd degradantă asocierea lor cu această organizaţie”.

Despre sciitorii excluşi din Uniune, Manolescu spune că aceştia «au creat o ţesătură de minciuni insultătoare».

Noi excluderi din Uniunea Scriitorilor

Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru şi Adrian Lustig - au fost excluşi, miercuri, din organizaţia culturală, după ce au participat la o adunare generală, pe care preşedintele Nicolae Manolescu, împreună cu Consiliul Uniunii, a declarat-o invalidă.

"Miercuri, 11 ianuarie 2017, s-a reunit în şedinţă extraordinară Consiliul Uniunii Scriitorilor din România. Necesitatea reunirii Consiliului Uniunii Scriitorilor din România în şedinţă extraordinară a fost dată de convocarea unei pretinse întruniri a „Adunării Generale a U.S.R.” din data de 07.01.2017 (la care au participat 16 membri şi nemembri ai U.S.R.), prin care s-ar fi luat hotărâri cu privire la organizarea şi funcţionarea Uniunii Scriitorilor din România. Consiliul U.S.R. a votat, în unanimitate, invalidarea pretinsei „Adunări Generale” desfăşurate nestatutar în data de 07.01.2017, precum şi invalidarea, printr-o Decizie, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate în cadrul „Adunării Generale” nestatutare din 07.01.2017. În urma raportului prezentat de Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, întrunită în temeiul art. 3 din Regulamentul C.M.S.E., Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a votat în unanimitate excluderea din U.S.R. a următorilor 6 membri (pentru încălcarea art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R.): Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Uniunii.

Scriitorii se indignează

În replică, scriitorii excluşi acuză ilegalitatea măsurii.

Mugur Grosu a scris pe Facebook: ”Dacă nu mă înşală memoria, sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 2008. Dar, până recent, habar n-aveam că în organizaţia noastră există o Comisie de Monitorizare, Suspendare şi Excludere. Monitorizare mai înţeleg - să fim urmăriţi de colegii de breaslă, comentaţi, criticaţi şi, după caz, premiaţi. N-a fost cazul meu (şi ştiu, în parte, motivul: n-am trimis nicio carte la critici sau jurii, condiţie minimă necesară pentru cronici şi premii. Nu m-au interesat). Am aflat, azi, că infatigabila noastră comisie s-a aplecat, în fine, şi-asupra insignifiantei mele făpturi, pentru a mă exclude din Uniune. Nici măcar n-am beneficiat de un tratament individual, ci-am fost dat afară în bloc cu restul colegilor din Grupul pentru Reforma Uniunii Scriitorilor care scăpaseră de epurările de anii trecuţi. Nu-i bai, n-am avut - deci n-am pierdut - nimic. Mă rog, aveam această bucată de carton cu numărul 1705, cu semnătura lui Nicolae Manolescu. Acum, cică, au declarat-o nulă”.

Catia Maxim a acuzat pe Facebook: ”Jandarmii şefi (Comisia de Monitorizare, Supraveghere şi Excludere- CMSE) ai scriitorimii m-au monitorizat, m-au supravegheat şi m-au exclus, ieri, din cauză că nu m-au putut încolona şi pe mine ca pe atâţia alţii. Când am devenit membru USR, am înţeles şi am sperat să fiu "monitorizată" şi "supravegheată", exclusiv, pentru calităţi literare şi să fiu răsplătită sau nu după caz... Nu voi mai face alte comentarii pe marginea ruşinoasei comisii, dar vă asigur că mi-e bine şi am un chef nebun de scris”.

Scriitorul Dan Lungu consideră la rândul său că este revoltător ceea ce se întâmplă. ”Aud că Radu Aldulescu a fost exclus astăzi din Uniunea Scriitorilor, cea condusă de Nicolae Manolescu. Este pur şi simplu revoltător, indiferent cât de incomod ar fi Radu ca persoană. Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie etalon pentru libertatea de expresie, condiţia esenţială a oricărui act de creaţie”, a notat scriitorul pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură