Raportul Special al ONU analizeaza legalitatea folosirii dronelor de catre SUA

Avionul de vanatoare MQ-9 Reaper ghidat de la distanta.
Avionul de vanatoare MQ-9 Reaper ghidat de la distanta. (Ethan Miller / Getty Images)

Raportul Special al ONU asupra crimelor extrajuridice sustine ca folosirea de catre Statele Unite a unor avioane de vanatoare inarmate conduse de la distanta pentru a vana teroristii ar putea fi o violare a legii internationale. Philip Alston a declarat marti ca Washingtonul trebuie sa explice cum pot sa fie Statele Unite sigure ca nu ucid oameni fara discriminare cu aceste avioane.

Oficialii americani nu au confirmat niciodata folosirea dronelor Predator, dar s-a raporat ca CIA le-a folosit pentru a ucide lideri teroristi suspecti ce operau in zonele tribale pakistaneze in mare parte neguvernate si situate de-a lungul granitei cu Afganistanul.

Raportorul Special al ONU Philip Alston a pus sub semnul intrebarii legalitatea folosirii acestor avioane conform legii internationale. “Ingrijorarea mea este ca aceste avioane, aceste avioane Predator, sunt operate intr-un cadru care ar putea foarte bine sa violeze legea umanitara internationala si legea internationala a drepturilor omului. Sarcina cade de fapt asupra guvernului american pentru a dezvalui mai multe informatii despre modul in care se asigura ca executiile arbitrare, executiile extrajuridice nu sunt, de fapt, desfasurate prin folosirea acestor arme,” a declarat el.

Oficialii americani nu au recunoscut niciodata aceste lovituri, sustinand ca ei nu discuta despre problemele operationale sau informationale.

Raportorul Special, care este un expert independent numit de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a declarat ca raspunsul Statelor Unite este “usor de combatut” si ca Washingtonul trebuie sa manifesta o dorinta mai mare pentru a discuta aspectele programului sau de drone.

Alston a declarat ca Statele Unite ar trebui sa explice cine conduce programul si ce precautii au fost luate pentru a se asigura ca aceste arme sunt folosite in cadrul legii internationale. El a adaugat ca trebuie sa existe de asemenea responsabilitate si o reanalizare a mecanismelor de folosire a dronelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe