Raport Oxfam: În Marea Britanie bogăţia este concentrată în mâinile a cinci familii


Un activist Oxfam pretinde că mănâncă o bucată de cărbune ca protest îndreptat împotriva Convenţiei ONU privind schimbările climatice,  pe 9 decembrie 2011 în Durban.
Un activist Oxfam pretinde că mănâncă o bucată de cărbune ca protest îndreptat împotriva Convenţiei ONU privind schimbările climatice, pe 9 decembrie 2011 în Durban. (Stephane De Sakutin / AFP / Getty Images)

Cresc inegalităţile în Marea Britanie. Potrivit unui studiu realizat de Oxfam, cinci familii super-bogate britanice au o avere totală egală cu cea a celor mai sărace 20% din populaţia Regatului Unit.

Statistica, şocantă, a fost anunţată la Londra într-un raport prezentat de Oxfam, o organizaţie de caritate engleză, referitor la decalajul agresiv dintre bogaţi şi săraci în această ţară. Pe de o parte există cinci familii ultra-miliardare - potrivit studiului raportat în această dimineaţă, 18 martie, de către The Guardian şi Daily Mail - pe de altă parte 12,6 milioane de britanici: bogăţia celor două grupuri este echivalentă. Cei cinci miliardari sunt mai norocoşi deoarece deţin active cât o cincime din populaţia totală a Marii Britanii: 28,2 miliarde de sterline faţă de 28,1 miliarde de sterline.

Cei cinci super-bogaţi sunt: ducele de Westminster, fraţii David şi Simon Reuben, fraţii Hinduja, contele de Cadogan şi proprietarul clubului de fotbal Newcastle, Mike Ashley.

Studiul efectuat de Oxfam arată că, în ultimii 20 de ani decalajul dintre bogaţi şi săraci a crescut: în această perioadă 0,1% din bogătaşii britanici şi-a văzut banii crescând de patru ori mai repede decât 90% din totalul populaţiei. "Marea Britanie a devenit o naţiune din ce în ce mai divizată între o elită cu bani şi milioane de oameni care se luptă pentru a ajunge la sfârşitul lunii", a declarat Ben Phillips director al Oxfam.

"O inegalitate în creştere este un semn de eşec economic nu de succes. Şi nu este un fenomen inevitabil, este rezultatul unor alegeri politice care pot fi schimbate. Este timpul ca liderii noştri să abordeze problema".

Aceasta nu este doar o tendinţă britanică, ci la nivel global. Un alt raport publicat de Oxfam în urmă cu câteva luni, în ajunul Forumului Economic Mondial de la Davos, a relevat faptul că cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au împreună aceeaşi avere ca 3 miliarde şi jumătate de oameni, sau jumătate din populaţia de pe pământ. Oxfam susţine că inegalitatea extremă creează un "cerc vicios", în care bogăţia este concentrată în mâinile câtorva oameni, care o folosesc pentru a influenţa guvernele în favoarea lor şi a adânci această inegalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie