Raport Oxfam: În Olanda se mănâncă cel mai bine, pe când în alte ţări există sărăcie şi foamete

.
. (photos.com)

Organizaţia umanitară internaţională Oxfam a întocmit o listă a ţărilor care consumă din abundenţă produse alimentare sănătoase, hrănitoare şi accesibile tuturor. După Olanda urmează Franţa, Elveţia, Austria, Danemarca, Suedia, Belgia şi Italia, alături de Irlanda şi Portugalia. Dintre ţările Europei, se consideră Marea Britanie înregistrează cea mai slabă performanţă. În partea de jos a clasamentului se află Burundi, Yemen, Madagascar şi India.

Raportul întocmit de organizaţia Oxfam se numeşte
Good Enough to Eat Index şi este un index global care compară datele privind nutriţia în 125 de ţări şi analizează modul în care acestea se confruntă cu provocarea de a asigura o dietă hrănitoare, sănătoasă, diversificată şi accesibilă locuitorilor.

Parametrii studiului

Raportul analizează datele privind cantitatea, calitatea, sănătatea şi accesul la toate produsele alimentare. Indicele arată cum foamea şi slaba calitate a produselor alimentare sunt întâlnite într-o lume în care - chiar şi în ţările cele mai dezvoltate - este tot mai dificil să se asigure accesul echitabil la alimente sănătoase şi nutritive.

Indexul Good Enough to Eat arată cum "la nivel global, deşi există suficientă hrană pentru toţi, în întreaga lume sunt mulţi oameni care nu au posibilitatea să obţină alimente sănătoase şi la preţuri accesibile. Este încă mult de făcut pentru a garanta că toţi au posibilitatea de a mânca sănătos şi suficient", susţine Winnie Byanyima, director al Oxfam Internaţional.

"Sărăcia şi inegalitatea sunt factorii care conduc la foamete. Indicele arată că locurile unde oamenii suferă de foame sunt cele în care guvernele nu sunt în măsură să pună în aplicare politici eficiente de redistribuire a resurselor, acolo unde piaţa nu reuşeşte şi oamenii nu au bani şi resursele necesare pentru a cumpăra toate bunurile şi serviciile de care au nevoie", a declarat Byanima.

Tema accesului la produsele alimentare, calculat pe baza indexului "domestic food price level", abordată de FAO şi de Banca Mondială, a descoperit că Regatul Unit al Marii Britanii "a înregistrat cea mai slabă performanţă dintre naţiunile Europei de Vest: Anglia este de fapt pe ultimul loc, alături de Cipru, iar state precum Statele Unite ale Americii, Japonia, Noua Zeelandă, Brazilia şi Canada nu intră în top 20".

În ceea ce priveşte Africa, "toate naţiunile africane, cu excepţia a patru dintre ele, ocupă ultimele 30 de poziţii, la care se adaugă Laos, Bangladesh, Pakistan şi India. În Guineea, Gambia şi Ciad produsele alimentare costă de două ori şi jumătate mai mult decât alte bunuri de consum, devenind astfel ţările în care există cele mai scumpe produse alimentare. În Angola şi Zimbabwe se înregistrează cea mai mare volatilitate a preţurilor".

Ţările în care populaţia se confruntă cu dificultăţi mari legate de accesul la o cantitate suficientă de alimente şi "cu cele mai grave indicii ale malnutriţiei infantile, sunt Burundi, Yemen, Madagascar şi India. În schimb, SUA, Mexic, Fiji, Kuweit şi Arabia Saudită se află pe ultimele locuri, din cauza numărului ridicat de persoane cu diabet zaharat sau care suferă de obezitate", conclude Oxfam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe