Raport: Diplomaţi arabi s-au întâlnit în secret cu oficiali israelieni în Iordania

Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman. (Lior Mizrahi/Getty Images)

Diplomaţi din anumite ţări arabe care nu au relaţii diplomatice cu regimul din Tel Aviv au avut o întâlnire secretă cu oficiali israelieni în Iordania, susţine un raport.

Raportul, publicat marţi de website-ul postului de radio Voice of Israel, nu a specificat naţionalităţile diplomaţilor arabi care ar fi participat la întâlnire, a raportat agenţia de ştiri Ma’an.

În timpul presupusei întâlniri, reprezentanţii arabi şi-au exprimat interesul statelor pe care le reprezentau de a coopera cu Israelul în problemele legate de “securitatea” Orientului Mijlociu.

Raportul a adăugat că delegaţi din Uniunea Europeană precum şi din Statele Unite au participat de asemenea la întâlnirea secretă, conform Press TV.

Mai mult, câţiva diplomaţi arabi au declarat că ţările din Orientul Mijlociu ar trebui să se pregătească pentru o “nouă realitate” în regiune.

Egiptul şi Iordania sunt singurele ţări arabe care au relaţii deschise cu Israelul.

În 15 aprilie 2015, fostul ministru israelian de externe Avigdor Lieberman a declarat că guvernul israelian desfăşoară discuţii secrete cu unele ţări arabe, incluzând Arabia Saudită şi Kuweit, încercând să stabilească relaţii diplomatice necesare creării unui front comun împotriva Iranului.

“Există contracte, au loc discuţii şi suntem foarte aproape de stadiul în care într-un an sau în 18 luni acestea nu vor mai fi secrete şi se vor desfăşura deschis”, a declarat Lieberman, a relatat ziarul în limba ebraică Yedioth Ahronoth.

Ziarul a citat un ministru israelian afirmând că unele dintre noile acorduri pentru “pace” dintre Israel şi statele arabe vor fi semnate în 2019.

Arabia Saudită şi Kuweitul, totuşi, au negat cu tărie existenţa unor astfel de discuţii cu regimul din Tel Aviv.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe