Tancurile israeliene bombardează nordul Fâşiei Gaza

Foc de artilerie din partea armatei Israeliene lângă Fâşia Gaza, 25 iulie 2014
Foc de artilerie din partea armatei Israeliene lângă Fâşia Gaza, 25 iulie 2014 (Ilia Yefimovich/Getty Images)

Tancurile israeliene au bombardat o zonă din nordul Fâşiei Gaza după ce armata israeliană a declarat că a fost lansată o rachetă din enclava palestiniană către Israel.

Surse palestiniene au declarat,sub condiţia anonimatului, că bombardamentul a avut loc joi noaptea şi a vizat o zonă deschisă de lângă oraşul Beit Hanoun.

Mass media israeliană a raportat iniţial că avioanele de luptă israeliene au lansat atacuri aeriene împotriva Fâşiei Gaza.

Nu au existat rapoarte imediate în legătură cu posibile victime şi pagube provocate de acest atac israelian.

Armata israeliană a susţinut că bombardamentul a fost declanşat la câteva ore după ce o rachetă, lansată din fâşia de coastă palestiniană a lovit un câmp deschis din Sha’ar HaNegev. Nu au fost raportate victime sau pagube.

Anul trecut, Israelul a lansat timp de 50 de zile atacuri militare împotriva Fâşiei Gaza.

Un studiu recent publicat de ONG-ul britanic Action on Armed Violence (AOAV) în 31 martie a arătat că utilizarea artileriei explozive de către forţele israeliene în războiul din 2014 din Fâşia Gaza a crescut cu peste 530% comparativ cu ofensiva militară a regimului israelian asupra enclavei de coastă în urmă cu 6 ani.

ONG-ul a declarat că utilizarea proiectilelor de artilerie “în interiorul şi în apropierea zonelor populate expune civilii la un mare risc de a-şi pierde viaţa sau de a fi răniţi”, din moment ce aceste arme explozive nu sunt foarte exacte.

Israelul susţine că a depus mari eforturi pentru a evita victimele civile în timpul ultimului război din Gaza şi acuză gruparea Hamas atât de lansarea de rachete asupra civililor israelieni cât şi de folosirea civililor palestinieni ca scuturi umane.

Conform studiului, forţele israeliene au lansat 34.000 de proiectile neghidate asupra Fâşiei Gaza în 2014. În timpul războiului din 2006 cu Libanul, armata israeliană a lansat 170.000 de astfel de proiectile.

Israelul a început ultimul său război împotriva Fâşiei Gaza la începutul lunii iulie 2014. Ofensiva s-a terminat în 26 august 2014 cu un armistiţiu care a intrat în vigoare după negocieri indirecte în capitala egipteană Cairo.

Aproape 2.200 de palestinieni, incluzând 577 de copii, au fost ucişi în măcelul de 50 de zile comis de Israel. Totodată, au fost rănite 11.000 de persoane, dintre care 3.374 copii, 2.088 femei şi 410 vârstnici. De partea cealaltă, au fost ucişi 72 de israelieni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.