Raport: 75% dintre recifele de corali din lume sunt in pericol

Mangrove si recife de corali in parcul maritim national Insula Bunaken, in nordul Sulawesi, 14 mai 2009.
Mangrove si recife de corali in parcul maritim national Insula Bunaken, in nordul Sulawesi, 14 mai 2009. (ROMEO GACAD / AFP / Getty Images)

Aproximativ 75% din recifele de corali din lume sunt amenintate in prezent de catre activitatile umane si distrugerile ecologice, conform unui nou studiu publicat recent de catre o retea de peste 24 de organizatii ecologice. Raportul a fost emis simultan in mai multe locuri din jurul lumii.

Noul studiu, intitulat “Recifele suspuse riscului — Revizuire”, este o actualizare a unui raport publicat initial in 1998. Studiul foloseste noile date disponibile si tehnologia de cartografie prin satelit de inalta calitate. In plus, pentru prima data, studiul ia in considerare impactul schimbarii climatului, alaturi de alti factori, asupra acestor organisme marine fragile.

Analiza sa sumbra: daca comunitatea internationala nu face nimic acum pentru a salva recifele de corali si ecosistemele lor bogate, peste 90% dintre recifele lumii vor fi amenintate pana in 2030 si aproape toate dintre ele ar putea fi expuse riscului in mai putin de 40 de ani.

“Aproximativ 75% dintr recifele de corali ale lumii sunt amenintate in prezent de catre o combinatie de presiuni locale si globale”, a declarat Jane Lubchenco, administratoare la Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera (ANOA). “Daca se mentine tendinta curenta, previziunile pentru acest raport ne spun ca, in 20 de ani, aproximativ jumatate dintre recifele globale vor experimenta stres termic suficient pentru inducerea unei inalbiri severe in majoritatea anilor. In aproximativ 50 de ani acest procentaj este asteptat sa creasca la peste 95%.”

Conform lui Nancy Knowlton de la Institutul Smithsonian, acest lucru ar putea avea un impact major asupra vietii marine.

“S-a estimat ca aproximativ mai mult de o treime dintre toate speciile care locuiesc in oceane sunt asociate cu recifele de corali”, a declarat Knowlton. “Poate nu este prea surprinzator sa aflati ca o analiza recenta sugereaza ca o treime dintre toate specile de corali sunt de fapt expuse riscului disparitiei. Din aceasta cauza, coralul este cel mai amenintat animal de pe planeta, chiar si mai amenintati decat broastele.”

Recifele de corali sunt esentiale pentru protectia zonelor de coasta, pentru securitatea alimentara si bunastarea economica a milioane de oameni din jurul lumii. Ele sunt o sursa importanta de proteine, o sursa potentiala pentru medicamente si, asa cum spune Lauretta Burke de la Institutul pentru Resurse Mondiale, recifele sunt si o atractie turistica valoaroasa.

“Turismul contribuie economic intr-o importanta masura in peste 95 de tari si teritorii din jurul lumii, deoarece are un aport de mai mult 20% din PIB in peste 20 de tari”, a notat Burke.

Burke este unul dintre autorii principali ai studiului. Ea sustine ca a descoperit ca 275 de milioane de oameni sunt dependenti de resursele oferite de recifele de corali, in principal majoritatea in Asia de Sud-Est si Oceanul Indian.

Studiul include date detaliate despre majoritatea amenintarilor serioase globale la adresa oceanelor: printre ele, pescuitul excesiv, schimbarea climatului si niveluri mai ridicate de aciditate cauzate de emisiile de dioxid de carbon.

Alte amenintari, in special la nivel local, includ folosirea de explozibil pentru pescuit precum si scurgerile sedimentele, materialele toxice si alte forme de poluare.

“Pescuitul excesiv este cea mai raspandita amenintare care afecteaza aproximativ 55% dintre recifele de corali ale lumii”, a adaugat Burke. “Amenintarea este in particular ridicata in Asia de Sud-Est. Poluarea de coasta generata de bazinele de receptie si dezvoltarea de coasta afecteaza aproximativ un sfert dintre recifele de corali.”

Burke a declarat ca in timp ce recifele din jurul Australiei sunt cele mai bine pastrate, cele din Asia de Sud-Est sunt cele mai amenintate, cu 90% dintre ele fiind expuse riscului in mare parte datorita pescuitului excesiv.

Autorii studiului sustin ca ei spera ca acest raport va transmite ceea ce este in joc: recifele de corali sunt extrem de importante iar politicile si practicile de management mai bune trebuie sa fie implementate pentru a reduce amenintarile pentru aceste ecosistemele valoroase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură