Rapoarte: “Noile” filme de animaţie cu rachete nucleare ale lui Putin sunt din 2007

Rs-28 Sarmat
Rs-28 Sarmat (Inverse.com)

Secvenţele animate folosite de preşedintele rus Vladimir Putin la discursul militarist de săptămâna trecută par să fie vechi de cel puţin un deceniu, precizează unele rapoarte.

Săptămâna trecută, Putin a susţinut la Moscova discursul anual despre starea naţiunii, înaintea alegerilor prezidenţiale din 18 martie. Liderul rus a folosit ocazia pentru a anunţa o serie de noi arme nucleare despre care a pretins că pot zbura în orice punct al lumii fără să fie interceptate.

Unul dintre filmuleţele de animaţie afişate pe un ecran uriaş a prezentat o serie de focoase nucleare atacând ceea ce părea să fie coasta sudică a SUA.

Unele organizaţii media au indicat imediat că animaţia afişată pe ecranul uriaş a fost extrasă dintr-un documentar numit “Satan” ce a fost difuzat în 2007 de canalul de televiziune condus de statul rus Channel One.

“În documentarul original, focoasele şi-au atins ţinta, dar acest moment nu a fost prezentat în materialul video inclus în discursul din 2018”, a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute website-ul Republic.ru.

Acelaşi clip animat cu racheta balistică intercontinentală Sarmat a fost folosit şi în 2011 într-un material difuzat de Channel One, a precizat website-ul de ştiri Newsru.com.

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, căruia i s-a interzis să candideze la alegerile prezidenţiale din acest an din cauza unei condamnări penale, despre care el şi susţinătorii săi au afirmat că a fost motivată politic, a ironizat seria de demonstraţii video, numindu-le “desene animate” pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe