Rafila: Este de aşteptat o creştere a numărului pacienţilor pe ATI şi a numărului deceselor

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Este de aşteptat ca numărul cazurilor pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, precum şi numărul deceselor provocate de Covid-19 să crească în următoarele săptămâni, susţine Alexandru Rafila, directorul Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit lui Rafila, există un decalaj între creşterea numărului de îmbolnăviri şi creşterea numărului de cazuri grave, respectiv decese. Astfel, statistic, 5% dintre pacienţii Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii şi au nevoie de terapie intensivă. Decalajul s-ar mai explica prin faptul că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, căci boala se agravează într-o perioadă de timp. Din acest motiv, este de aşteptat ca în perioada pe care o traversăm, cu peste 1.000 de cazuri noi zilnic, numărul pacienţilor în stare gravă şi chiar numărul deceselor să crească peste câtva timp, a explicat Rafila la Digi24.ro.

„E un decalaj între creşterea numărului de cazuri noi şi creşterea numărului de cazuri de terapie intensivă şi de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne aşteptăm să avem o creştere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă şi a mortalităţii. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se înregistrează după o perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Specialistul a mai subliniat că este important ca sistemul sanitar să fie pregătit pentru această evoluţie, care este de altfel predictibilă.

Nu în ultimul rând, Rafila a mai precizat că este normal ca numărul cazurilor noi de coronavirus să rămână ridicat chiar şi la mai puţine teste efectuate în weekend, căci în weekend se testează în principal persoanele suspecte sau simptomatice, în timp ce, în cursul săptămânii, se fac de două ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre ele descoperindu-se un caz la o mie de teste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne