Radicalul antiamerican Muqtada al-Sadr, favorit în alegerile irakiene

Clericul irakian radical antiamerican Muqtada al-Sadr
Clericul irakian radical antiamerican Muqtada al-Sadr (Getty Images)

Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare din Irak arată că alianţa clericului Muqtada al-Sadr se află în frunte.

Conform datelor publicate luni dimineaţa de comisia electorală irakiană, alianţa lui Sadr cu comuniştii este urmată îndeaproape de Alianţa Cuceririi condusă de fostul comandant al Unităţilor de Mobilizare Populară (PMU), Hadi al-Ameri.

Alianţa Victoriei a premierului irakian Haider al-Abadi ocupă locul al treilea.

Rezultatele anunţate provin de la 10 dintre cele 19 provincii ale ţării, inclusiv capitala Bagdad şi oraşul Basra.

Irakieni au votat sâmbătă în primele alegeri naţionale de când ţara a declarat victoria completă împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Comisia electorală din Irak a anunţat că 44,5% dintre persoanele eligibile pentru vot s-au prezentat la secţiile de votare.

Rezultatele finale urmează să fie anunţate în cursul zilei de luni.

Peste 7.000 de candidaţi intră în competiţe pentru 329 de locuri în Parlamentul ţării, care va alege preşedintele, premierul şi un nou guvern.

Printre provocările majore cu care s-a confruntat noul premier irakian se numără asigurarea securităţii şi reconstruirea ţării distruse de război.

Statul Islamic a lansat o campanie de crime şi distrugere în Irak în 2014, ocupând mari teritorii în ţară. Soldaţii irakieni şi luptătorii aliaţi au lansat apoi operaţiuni militare pentru a elimina grupul terorist şi pentru a recupera teritoriul pierdut.

În decembrie 2017, al-Abadi a anunţat încheierea campaniei împotriva Statului Islamic în Irak. Totuşi, elemente ale grupului încă organizează atacuri sporadice pe teritoriul ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe