Irak: SUA pune capăt operaţiunilor terestre împotriva Statului Islamic

Soldat american în Irak.
Soldat american în Irak. (Ali al-Saadi/AFP/Getty Images)

Coaliţia condusă de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak a închis centrul de comandă al forţelor sale terestre. Măsura semnalează finalul unor operaţiuni majore de luptă, însă o parte din soldaţi vor rămâne pentru misiuni de “pregătire” a trupelor irakiene.

Într-o mişcare majoră, coaliţia condusă de SUA care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic a anunţat luni suspendarea operaţiunilor terestre în Irak.

Potrivit unei declaraţii a Departamentului american al Apărării, Comandamentul Forţelor Terestre Combinate “a fost dezactivat astăzi în cadrul unei ceremonii în Bagdad”.

În decembrie 2017, premierul irakian Haider al-Abadi a declarat victoria împotriva militanţilor, la cinci luni după ce forţele irakiene au recapturat oraşul Mosul, potrivit Deutsche Welle.

Jihadiştii continuă să efectueze atacuri cu bombe şi asasinate în anumite regiuni ale Irakului şi rămân activi în Siria.

Declaraţia a mai precizat că mişcarea semnifică “schimbarea [de către coaliţie] a compoziţiei şi responsabilităţilor” cu privire la forţele irakiene.

Coaliţia condusă de SUA îşi va schimba acum responsabilităţile de la misiuni de susţinere şi luptă la pregătirea şi dezvoltarea capabilităţilor forţelor irakiene de a asigura securitatea pe cont propriu.

SUA şi partenerii săi speră să evite repetarea greşelilor făcute în timpul retragerii trupelor lor din Irak în 2011. Golul de securitate ulterior a contribuit la ascensiunea Statului Islamic în Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe