Qatarul desfăşoară un exerciţiu militar comun cu Turcia

La două luni după ce mai multe state arabe învecinate au lansat un boicot împotriva Qatarului pentru presupusa susţinere a terorismului, armata ţării a desfăşurat luni un exerciţiu militar comun cu soldaţii turci în Doha.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Publicaţia de stat Al-Sharq a raportat că exerciţiul a avut rolul de a ajuta armata Qatarului să “protejeze dispozitivele vitale economice, strategice şi de infrastructură”.

Ca parte a unui acord semnat în 2014 pentru a susţine Doha, parlamentarii turci au accelerat adoptarea unei legi la începutul lunii iunie pe baza căreia au fost trimişi sute de soldaţi la o bază militară din Qatar, potrivit Reuters.

Arabia Saudită a declarat că, împreună cu Bahrain, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, a suspendat relaţiile cu Doha “pentru protejarea securităţii naţionale de pericolele terorismului şi extremismului”.

Preşedintele american Donald Trump a făcut acuzaţii similare împotriva Qatarului, declarând reporterilor la Casa Albă la începutul lunii iunie: “Trebuie să oprim finanţarea terorismului. Am decis... că a sosit momentul să cerem Qatarului să pună capăt finanţării sale [a terorismului]”.

Ţările arabe cer ca Doha să închidă reţeaua de televiziune Al Jazeera, să rupă legăturile cu Iranul şi să închidă o bază turcă aflată pe teritoriul său – cereri pe care Qatarul a refuzat până acum să le respecte, menţinând în acest fel un embargou aplicat de ţările vecine împotriva sa.

Qatarul este susţinător al Frăţiei Musulmane, un grup cu o vechime de 100 de ani, văzut ca organizaţie extremistă de alte ţări, iar partidul turc de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP) are la rândul său rădăcini fundamentaliste – astfel că cele două ţări au reuşit să îşi consolideze legăturile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe