Putin numeşte un vechi aliat în poziţia de şef al spionajului extern

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe fostul preşedinte al Parlamentului în funcţia de nou şef al agenţiei de spionaj extern a Rusiei. Mişcarea are loc la câteva zile după ce partidul de guvernământ Rusia Unită a câştigat alegerile legislative.
Serghei Narîşkin
Serghei Narîşkin (Captură Foto)

Fostul preşedinte al Dumei, Serghei Narîşkin, despre care s-a raportat că a servit alături de Putin în KGB-ul sovietic, va prelua funcţie de şef al SVR. Narîşkin este considerat a fi un aliat de cursă lungă al lui Putin.

Conform biografiei lui Narîşkin, el a servit la ambasada sovietică din Bruxelles în timpul anilor 1980, înainte să lucreze cu Putin în biroul primarului din St. Petersburg de la acea vreme.

Narîşkin îl înlocuieşte pe Mihail Fradkov, la câteva zile după ce partidul de guvernământ Rusia Unită a câştigat alegerile legislative, care au dus la un nou preşedinte al Camerei. Fradkov a servit anterior ca premier sub Putin timp de patru ani, înainte să preia conducerea SVR în 2008, iar acum se va muta în comitetul director al companiei naţionale a căilor ferate.

Anunţul face parte dintr-o serie de schimbări la nivelul superior al structurii de putere a Rusiei, cea mai notabilă schimbare fiind plecarea lui Serghei Ivanov, un veteran aliat al lui Putin, din funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale.

Putin l-a plasat pe Ivanov în rolul de reprezentant special al preşedintelui pentru ecologie şi transporturi, notând că Ivanov a cerut să rămână în rolul de şef al administraţiei prezidenţiale pentru doar patru ani.

Jocuri de spionaj

Schimbarea conducerii SVR are loc în timpul celui mai puternic impas între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece. Criza separatistă din Ucraina şi suportul oferit de Moscova preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul din Siria au dus la o amplificare semnificativă a activităţii de spionaj din partea ambelor tabere.

Agenţia de spionaj SVR a apărut după divizarea primului directorat al KGB, imediat după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe