Putin numeşte regimente şi brigăzi militare Transilvania, Berlin sau Varşovia

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a denumit câteva unităţi militare cu numele unor oraşe sau regiuni din România, Ucraina, Belarus, Polonia şi Germania, aceasta fiind o măsură care ar putea fi văzută drept provocatoare de către cetăţenii acelor ţări.

Decretele – care oferă câtorva regimente şi divizii nume onorifice, o practică ce datează de pe vremea dictatorului Stalin – au fost semnate de Putin sâmbătă şi au fost făcute publice luni, potrivit RFE/RL.

Decretele susţin că prin atribuirea acestor nume se urmăreşte “păstrarea glorioaselor tradiţii militare şi istorice şi consolidarea loialităţii faţă de patrie şi armată a personalului militar”.

Dar s-ar putea ca decizia să nu fie văzută cu ochi buni în ţările ale căror nume de oraşe sau regiuni au fost folosite de Putin. De exemplu, mulţi polonezi, văd armata sovietică mai puţin ca o forţă de eliberare în timpul războiului şi mai mult ca o forţă de ocupaţie postbelică, existând resentimente cu privire la deceniile de dominaţie sovietică în Europa de Est.

Pe baza decretelor, Regimentul 933 de Rachete este numit acum Regimentul Dnipro de Sus, după râul ucrainean Dnipro.

Unul dintre regimente a fost numit după regiunea Transilvania din România, în timp ce altele au fost numite după oraşele belaruse Vitsebsk, Slonim şi Kobryn, dar şi după Varşovia sau Berlin.

De asemenea, conform decretelor, Regimentul 6 de Tancuri al armatei ruse este acum numit regimul Liov, Regimentul 68 de Tancuri este numit Jîtomîr-Berlin, iar Regimentul 163 de Tancuri va fi numit Nijîn. Cele trei oraşe – Liov, Jîtomîr şi Nijîn – sunt ucrainene.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat puternic după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei într-un conflict care a provocat până acum peste 10.300 de morţi.

Acţiunile Rusiei în Ucraina au generat temeri în Belarus, Polonia şi alte ţări din regiune cu privire la intenţiile Moscovei şi, în acelaşi timp, au afectat puternic legăturile cu Uniunea Europeană şi SUA.

În 1944, Stalin a numit Brigada 93 de Tancuri după Jîtomîr pentru rolul său în cel de-al doilea război mondial. Ulterior, brigada a devenit Regimentul 68 de Tancuri, care a fost dizolvată după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Totuşi, regimentul a fost reînfiinţat anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe