Preşedinţii american şi rus plănuiesc un summit. Helsinki, o posibilă locaţie

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Jorge Silva/AFP/Getty Images)

Moscova şi Washingtonul au convenit miercuri să organizeze un summit între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, a afirmat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului pentru politică externă.

Informaţiile au fost publicate după ce Putin a purtat discuţii cu John Bolton, consilier pentru securitatea naţională la Casa Albă, în timpul unei întâlniri ce a avut loc la Moscova.

Summitul va avea loc într-o ţară neutră acceptată de ambii lideri, potrivit unor rapoarte.

Trump a menţionat ca posibilă locaţie Helsinki, dar alţi oficiali au precizat că ruşii insistă ca întâlnirea să aibă loc în capitala austriacă Viena, potrivit Reuters.

“Cu regret afirm că relaţiile ruso-americane nu sunt la cel mai bun nivel. Am declarat public de câteva ori şi voi reitera acest lucru din nou – [relaţiile deteriorate] sunt rezultatul unor bătălii politice interne acute în SUA. Dar vizita dumneavoastră la Moscova ne dă speranţă că vom putea să facem primii paşi pentru a îmbunătăţi cât mai mult relaţiile dintre Rusia şi SUA”, a declarat Putin reporterilor.

“În trecut, când ţările noastre au avut neînţelegeri, liderii şi consilierii lor s-au întâlnit şi cred că acesta a fost un lucru bun pentru ambele state, pentru stabilitatea lumii, şi preşedintele Trump este ferm convins în această privinţă”, a răspuns Bolton.

Un astfel de summit probabil va irita aliaţii SUA, care doresc să îl izoleze pe Putin, de exemplu Marea Britanie, sau cei care sunt preocupaţi de atitudinea lui Trump faţă de Rusia. De asemenea, este posibil ca întâlnirea să nu fie bine văzută de criticii interni şi externi care pun la îndoială angajamentul lui Trump faţă de NATO şi se îngrijorează din cauza dorinţei preşedintelui american de a reconstrui relaţiile cu Moscova, în pofida faptului că Washingtonul a continuat să înăsprească sancţiunile împotriva ruşilor.

Uşakov a afirmat că Moscova şi Washingtonul vor anunţa joi data şi locul summitului. Detaliile suplimentare încă nu au fost stabilite, a adăugat el.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia au fost tensionate în ultimii ani din cauza neînţelegerilor legate de Siria, precum şi a acţiunilor ruşilor în Ucraina şi a anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Dar este cunoscut faptul că preşedintele american şi-a exprimat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două naţiuni, iar la începutul acestei luni a precizat că Rusia ar trebui să fie reprimită în grupul G7 - al naţiunilor industrializate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe