Putin câştiga dreptul de a rămâne ţar până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ruşii au deschis calea pentru ca Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, votând copleşitor în favoarea unui pachet de modificări constituţionale care vor stimula şi pensiile.

Rezultatele referendumului, după ce aproape o treime din scrutine au fost numărate, au indicat că fostul ofiţer KGB care conduce Rusia de peste două decenii ca preşedinte sau prim-ministru va câştiga dreptul de a candida pentru încă două mandate. Aceste lucru înseamnă că ar putea rămâne preşedinte încă 16 ani.

Comisia electorală centrală a declarat că 74% din voturile numărate în cea mai mare ţară din lume au susţinut modificarea constituţiei.

Ruşii au fost încurajaţi să voteze cu trageri de premii care oferă apartamente şi o campanie publicitară care evidenţiază alte modificări constituţionale din acelaşi pachet de reformă, precum protecţia pensiilor şi interzicerea de facto a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Plăţi de 10.000 de ruble (141 USD) au fost transferate celor cu copii la ordinul lui Putin, în timp ce oamenii s-au îndreptat către secţiile de votare miercuri, ultima zi a votului, care a ţinut peste şapte zile, oficial din motive de pandemie.

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 65%. Pragul minim a fost de 50%, iar amendamentele vor fi adoptate dacă sunt susţinute de o majoritate simplă de alegători.

Putin, în vârstă de 67 de ani, nu a menţionat modul în care schimbările ar putea afecta propria carieră. Dar acestea i-ar permite să candideze pentru alte două mandate de şase ani, consecutive, după expirarea mandatului său actual în 2024.

Putin a spus că încă nu a hotărât ce va face. Criticii sunt siguri că va candida din nou.

În timp ce Rusia a raportat mii de noi cazuri COVID-19 în fiecare zi, adversarii nu au reuşit să organizeze proteste, dar au criticat votul online, împrăştiind fotografii ale secţiilor de votare organizate în scări de bloc, curţi şi chiar pe botul unei maşini.

Un grup mic de activişti a organizat miercuri după-amiază un protest simbolic în Piaţa Roşie folosindu-şi corpurile pentru a forma anul 2036 - înainte de a fi arestaţi rapid de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe