Procurorii germani acuză Kremlinul de uciderea unui georgian în Berlin

.
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)

Procurorii germani au acuzat, joi, Rusia că a ordonat uciderea unui bărbat georgian într-un parc din centrul Berlinului, acuzând un ucigaş profesionist.

Acuzaţia a fost respinsă rapid ca fiind "nefondată" de ambasadorul rus la Berlin.

Guvernul german a avertizat că va aplica sancţiuni împotriva Moscovei, după ce tensiunile dintre cele două ţări s-au agravat pe fondul cazului, care a fost asemănat cu otrăvirea fostului agent rus Sergei Skripal în Marea Britanie în 2018.

"La o dată necunoscută înainte de 18 iulie 2019, acuzatul a primit ordin de la autorităţile guvernului central al Federaţiei Ruse pentru lichidarea cetăţeanului georgian de origine cecenă, Tornike K.", au declarat procurorii federali într-o declaraţie care a identificat criminalul - Vadim K., alias Vadim S.

Victima, un fost comandant cecen, a fost împuşcată de două ori în cap, în parcul Kleiner Tiergarten, care se află la câteva minute de parlamentul şi cancelaria germană.

Mergând pe bicicletă, suspectul s-a apropiat de bărbat din spate, trăgând cu un pistol Glock 26, echipat cu un amortizor în partea laterală a torsului lui Tornike K., au spus procurorii germani.

După ce victima a căzut la pământ, acuzatul a tras alte două goanţe în cap, ucigându-l pe loc pe georgian.

Într-o reacţie imediată la acuzaţiile depuse de procurori, guvernul cancelarului Angela Merkel a spus că ar putea lua măsuri suplimentare împotriva Rusiei.

"Guvernul îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare", a declarat un purtător de cuvânt într-o declaraţie, adăugând că Berlinul a luat cazul "foarte în serios".

Vorbind la Viena, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că ministerul său "a cerut astăzi din nou ambasadorului rus să ne lămurească din nou poziţia părţii ruse".

Asasinarea de la Tiergarten a fost asemănătoare cu tentativa de ucidere a lui Skripal cu un agent chimic descoperit în epoca sovietică. Incidentul a dus la îngheţarea relaţiilor dintre Londra şi Moscova.

Germania a expulzat în decembrie doi diplomaţi ruşi, după ce procurorii au afirmat că investigaţiile preliminare sugerau că Moscova ar putea fi în spatele omorului.

Etichetând acuzaţiile Germaniei împotriva Moscove ca fiind „lipsite de temei şi ostile”, Rusia a expulzat doi diplomaţi germani într-o mişcare de reciprocitate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a descris victima drept un „luptător foarte crud şi sângeros”, care a luptat cu separatiştii împotriva forţelor ruseşti din Caucaz şi care a fost implicat şi în atacuri cu bombardamente la metroul din Moscova.

Moscova a mai menţionat că a încercat să onbţină extrădarea sa.

Site-ul de investigaţii Bellingcat l-a numit pe suspect în persoana lui Vadim Krasikov, în vârstă de 54 de ani, care a crescut în Kazahstan.

Rusia a atras ani de zile furia puterilor occidentale prin incidente care sfidează legislaţia internaţională - de la anexarea Crimeei, sprijinirea războiului din Ucraina, până la sprijinirea guvernului lui Bashar al-Assad în Siria.

Angela Merkel a dezvăluit, în mai, că Rusia a vizat-o în mai multe atacuri cibernetice, spunând că are dovezi concrete ale tentativelor de spionaj „scandalos”.

Referindu-se apoi la uciderea georgianului, cancelarul german a mai afirmat că incidentul „perturbă cooperarea şi încrederea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe