Putin amână vizita în Kazahstan şi ceremonia cu Oseţia de Sud în contextul zvonurilor că ar fi bolnav

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat miercuri o ceremonie pentru semnarea unui tratat de integrare a regiunii Oseţia de Sud în Rusia. Mişcarea are loc în contextul unor zvonuri că liderul rus ar fi bolnav, a raportat Interpreter Magazine.

Ceremonia ar fi finalizat în mod oficial anexarea teritoriului georgian separatist, pe care Moscova l-a confiscat în urma războiului din 2008 dintre Rusia şi Georgia. Aparent, o delegaţie a sosit din Tskhinvali pentru întâlnire.

De asemenea, Putin a amânat miercuri o vizită în Kazahstan, unde urma să se organizeze săptămâna viitoare un summit pe tema Uniunii Vamale Eurasiatice. Întâlnirea este amânată pe termen nedefinit, conform purtătorului de cuvânt kazah Dauren Abaiev. Un oficial guvernamental kazah, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru Reuters că “se pare că el [Putin] s-a îmbolnăvit.”

Totuşi, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat afirmaţiile legate de îmbolnăvirea şefului de la Kremlin şi a afirmat că “preşedintele se simte bine”, conform agenţiei ruse de ştiri Interfax.

Publicaţia rusă Nezavisimaya Gazeta, citată de Interpreter Magazine, a raportat că ceremonia cu Oseţia de Sud a fost anulată deoarece acordul nu a fost finalizat după ce Parlamentul Oseţiei de Sud i-ar fi dat un vot de neîncredere lui David Sanakoiev, liderul noii republici.

În plus, Russkiy Monitor, citat de Interpreter Magazine, a republicat un email pe care aparent l-ar fi primit şi care ar fi susţinut că liderul rus a suferit un atac cerebral. “A fost trimis un email pe adresa publicaţiei Russkiy Monitor, semnată de un oficial anonim al Spitalului Clinic Central din cadrul Departamentului pentru Probleme Prezidenţiale din Moscova. În email, oficialul a raportat că există unele zvonuri că printre pacienţii acestui spital de elită din Moscova, unde este înregistrată conducerea de vârf a Federaţiei Ruse, se află şi Vladimir Putin, care a fost diagnosticat cu câteva zile în urmă cu un accident cerebral.”

Experţii medicali au speculat că Vladimir Putin s-ar putea să fi suferit mai înainte un atac cerebral, după ce au studiat materiale video care surprind mişcările fizice şi fluiditatea discursurilor liderului rus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe