Publicaţie israeliană concediază un caricaturist pentru un desen controversat cu Netanyahu

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Un caricaturist israelian de la Jerusalim Post a fost concediat marţi de către această publicaţie din cauza unei caricaturi în care premierul Benjamin Netanyahu şi alţi parlamentari din partidul Likud au fost descrişi precum nişte porci din “Ferma Animalelor” a lui George Orwell.

Caricaturistul Avi Katz, care a lucrat pentru Jerusalem Post timp de aproape 3 decenii, a desenat recent o caricatură în care Netanyahu şi membri ai partidului Likud îşi fac un selfie după ce Parlamentul israelian a adoptat săptămâna trecută o lege controversată care a declarat Israelul “stat-naţiune al poporului evreu”, stipulând că doar evreii au dreptul la autodeterminare în ţară, fără a menţiona alte grupuri.

“Acesta este un moment definitoriu în istoria sionismului şi a statului Israel... Israelul este un stat-naţiune evreiesc”, a declarat Netanyahu după adoptarea legii.

Controversata lege mai precizează că ebraica este singura limbă oficială în Israel. În plus, araba a rămas fără statutul de limbă oficială şi a fost desemnată drept o limbă cu “statut special”.

Caricatura, care a fost publicată marţi în Jerusalem Report, o revistă publicată de Jerusalem Post, a fost primită cu indignare de către unii şi cu laude de către alţii. În caricatură, Netanyahu şi membri ai partidului său au capete de porc, şi nu capete umane, şi conţine citatul “Toate animalele sunt egale, dar unele dintre ele sunt mai egale decât altele” din romanul “Ferma Animalelor” a lui George Orwell. Cartea, care descrie revolta animalelor de la o fermă împotriva stăpânilor lor umani, este o alegorie care reflectă Revoluţia din Rusia din 1917 şi epoca stalinistă ulterioară a Uniunii Sovietice.

După valul de critici al cititorilor la adresa caricaturii, Jerusalem Post a anunţat că nu va mai colabora cu Avi Katz.

“Avi Katz este un caricaturist care a lucrat ca liber profesionist la Jerusalem Post şi am decis să nu mai continuăm colaborarea cu el”, potrivit unei declaraţii făcute de Jerusalem Post în ebraică, a precizat miercuri Times of Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe