Armata israeliană doboară un avion de vânătoare sirian

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Israelul a doborât un avion de luptă sirian, precizând că acesta a pătruns marţi în spaţiul său aerian, în condiţiile în care forţele militare siriene au ajuns la frontiera din regiunea Înălţimile Golan pentru prima dată în războiul sirian început în urmă cu peste şapte ani.

Armata israeliană a afirmat că a monitorizat avionul de luptă sirian Suhoi şi l-a doborât cu două rachete Patriot după ce acesta a pătruns în spaţiul aerian israelian, potrivit AP.

Totuşi, armata siriană a afirmat că unul dintre avioanele sale de vânătoare a fost vizat de Israel în spaţiul aerian al Siriei în timpul unor misiuni împotriva Statului Islamic.

Forţele siriene luptă de câteva săptămâni cu grupuri rebele şi militanţi jihadişti ai Statului Islamic la frontiera cu Israelul, care a ocupat o mare zonă a Înălţimilor Golan în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Ziua de marţi a marcat faptul că forţele guvernamentale siriene au ajuns pentru prima dată la gardul de frontieră.

Totodată, aceasta a fost prima dată într-o perioadă de patru ani când Israelul a doborât un avion de luptă sirian.

Armata israeliană a afirmat că în primele ore ale zilei de marţi s-au intensificat luptele interne din Siria, inclusiv activitatea Forţei Aeriene Siriene.

La câteva minute după doborârea avionului, postul de televiziune sirian de stat Al-Ikhbariya TV a difuzat imagini de la gardul de demarcare a zonei tampon dintre forţele siriene şi cele israeliene în zona Înălţimilor Golan. Un post de observare al ONU putea fi văzut de cealaltă parte a gardului.