PSD a decis oficial: Candidat propriu la Cotroceni, Tăriceanu pe făraş. Ce schimbări au loc în Guvern

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis luni, prin vot, că partidul va avea un candidat propriu la prezidenţiale, nu va merge pe mâna partenerului de coaliţie de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iar congresul va avea loc pe 3 august. Tot azi, în cadrul unei şedinţe cu scântei, s-a decis şi remanierea guvernamentală.

"Am avut astăzi CEx Naţional. Pe ordinea de zi am avut mai multe puncte. Un prim punct s-a referit la măsuri economice pe care le-am supus atenţiei membrilor Comitetului Executiv, măsuri economice ce vor fi detaliate de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Un alt punct pe ordinea de zi a fost cel referitor la programul deplasărilor în teritoriu.

Faptul că am mers în mai mult judeţe, concluziile pe care le avem în legătură cu vizita în fiecare judeţ şi faptul că până la începerea alegerilor prezidenţiale vrem să ajungem în fiecare judeţ să luăm legătura cu membrii de partid, cu simpatizanţii noştri şi bineînţeles cu conducerea judeţeană PSD din fiecare judeţ.

Un alt punct este cel referitor la Congresul PSD pentru validarea candidatului la prezidenţiale, congres care va avea loc pe data de 3 august. Am supus atenţiei în CEx Naţional varianta susţinerii unui candidat din afara partidului, a susţinerii unui candidat ALDE, respectiv Călin Popescu Tăriceanu şi modul în care putem acţiona pentru a avea un rezultat cât mai bun la alegerile prezidenţiale", a declarat Dăncilă.

Şefa PSD a subliniat că, în urma votului CEx, a reieşit faptul că PSD îşi doreşte un candidat propriu, că îşi doreşte să fie susţinut de ALDE şi Pro România şi vor avea discuţii cu cele două formaţiuni politice în acest sens.

"Un alt subiect pe ordinea de zi a fost cel referitor la remanierea guvernamentală. Am spus colegilor din CEx Naţional că avem două portofolii de vicepremier în care trebuie să facem nominalizări. Cel pe probleme economice şi cel pe parteneriate strategice. Încă şase ministere le-am făcut o evaluare şi am propus în CEx Naţional schimbarea ministrului Afacerilor Interne Carmen Dan cu senatorul Nicolae Moga de la Constanţa. Am luat act de dorinţa de a schimba la Ministerul Afacerilor Externe pe dl Teodor Meleşcanu cu Ramona Mănescu şi am propus pe funcţia de vicepremier pe parteneriate strategice pe Mihai Fifor, având în vedere că ne aflăm la finalul interimatului legat de acest portofoliu. Pentru vicepremier pe probleme economice, interimatul se finalizează la jumătatea lunii august. Vom avea o nouă discuţie legată de acest portofoliu şi bineînţeles de ministerele pe care le vom evalua în continuare", a precizat Dăncilă.

În acelaşi timp, şefa PSD a ţinut să facă o precizare pentru că a văzut că în spaţiul public "a apărut această informaţie a unor binevoitori, că am luat aceste decizii de schimbare la Ministerul Afacerilor Interne şi la Ministerul Afacerilor Externe ca urmare a solicitării preşedintelui Iohannis".

"Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniştrii care erau acceptaţi de dl Iohannis repede. Nu aveam atâtea blocaje la Guvern de fiecare dată atunci când am venit cu o propunere de ministru. Dacă făceam acest lucru, nu aveam nevoie de fiecare dată o nevoie de a modifica candidaţii pentru un anumit portofoliu. Deci menţionez încă o dată, subliniez, nu am luat această decizie pentru că aşa vrea preşedintele Iohannis. Am luat această decizie pentru că aşa cred eu că acest Guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere, şi că acolo unde simt că lucrurile pot merge mai bine, voi face modificari pe viitor.

Noi suntem în lupta cu preşedintele Iohannis pentru prezidenţiale. Deci, dacă îmi asum ca preşedinte al partidului să obţin un anumit rezultat în alegerile prezidenţiale, cu siguranţă nu trebuie să fac jocul adversarului politic în această campanie, ci trebuie să îmi întăresc partidul, să îmi întăresc Guvernul, să îmi întăresc poziţia în coaliţia de guvernare. Deci aceste lucruri care au apărut în spaţiul public sunt total neadevărate. Nu sunt pliate pe realitate. Nu am să detaliez motivele. Am să repet ceea ce am spus înainte: îmi doresc o eficienţă mai mare în activitatea guvernamentală. Îmi doresc un guvern în care miniştrii să aibă mai multă implicare şi să dea un grad de încredere în acest Guvern mult, mult mai mare", a punctat Dăncilă.

Premierul a precizat că nu vrea să iasă în faţa presei, a opiniei publice, şi să facă analiza activităţii şefei MAI Carmen Dan sau a altor miniştri pe care îi va schimba.

Reporter: Carmen Dan a afirmat că nu i-aţi reproşat nimic din punct de vedere profesional, ci că a fost o decizie politică. Care sunt argumentele dvs.?

Dăncilă: Argumentele mele sunt legate de percepţia publică a acestui minister şi vreau să dau mai multă credibilitate acestui minister şi pentru că eu cred că aici trebuie să avem o schimbare pentru a lucra mult mai bine în acest minister.

Reporter: Foarte pe scurt, dacă se poate, să ne spuneţi unde a greşit Carmen Dan? Daţi-ne un exemplu.

Dăncilă: Nu vreau să fac o trimitere la un anumit eveniment pentru că atunci cu siguranţă s-ar interpreta. Am spus că percepţia publică legată atât de Ministerul de Interne - şi am văzut că şi la ALDE legată de Ministerul de Externe - nu este una foarte bună în acest moment. Pentru mine, ca şi premier, este important ca percepţia legată de fiecare ministru în parte şi bineînţeles percepţia de ansamblu pentru Guvernul României trebuie să fie una pozitivă. Mai vreau să precizez un lucru: acest lucru nu mi-l va dicta Strada. Fiecare are dreptul să protesteze pentru un anumit lucru. Sunt dispusă să ascult nemulţumirile celor care protestează în stradă. Nu mi-l va dicta Strada. Dar eu cred că, în calitate de prim-ministru, trebuie să aduc în Guvern oameni care au un grad de credibilitate mult mai mare, oameni care au multă experienţă şi care pot aduce plus-valoare Guvernului.

Reporter: Dna premier, pe 11 august anul trecut, care era percepţia publicului în legătura cu ministrul Carmen Dan?

Dăncilă: Nu comentez acest lucru. Nu am de ce să comentez acest lucru. Ştiu că acolo sunt mai multe probleme, sunt mai multe reclamaţii. Nu vreau ca o afirmaţie de-a mea să fie interpretată.

Reporter: Credeţi că îl veţi convinge pe Călin Popescu Tăriceanu să fie de partea PSD?

Dăncilă: Nu aş vrea să se creadă că ocolesc această întrebare. Am convingerea că un candidat comun este un candidat mai puternic. Este susţinut de trei formaţiuni politice. Este normal că atunci ai mai multă putere, ai mai multe procente. Dar, în urma discuţiilor avute în teritoriu, cu colegii din CEx, aceştia îşi doresc un candidat din rândul PSD. Chiar dacă am obţinut un procent de 22,5% la alegerile europarlamentare, acest partid are un potenţial foarte mare. Este un partid foarte bine organizat. Alegerile prezidenţiale de fapt dau startul alegerilor locale şi este dorinţa PSD să aibă candidat propriu. Voi discuta cu domnul Tăriceanu. Înţeleg că şi dumnealui vrea să candideze. Dacă îi cere partidul trebuie să facă acest lucru. Vom discuta probabil de o susţinere în turul 2. Deci discuţiile rămân deschise.

reporter: Credeţi ca îl veţi convinge pe Calin Popescu Tariceanu să fie de partea PSD?
Dancila: Nu as vrea să se creadă ca ocolesc aceasta întrebare. Am convingerea ca un candidat comun este un candidat mai puternic. Este susţinut de 3 formaţiuni politice. Este normal ca atunci ai mai multă putere, ai mai multe procente.
Dar, în urma discutiilor avute în teritoriu, cu colegii din CEx Naţional, aceştia îşi doresc un candidat din rândul PSD. Chiar dacă am obţinut un procent de 22,5% la alegerile europarlamentare, acest partid are un potenţial foarte mare. Este un partid foarte bine organizat. Alegerile prezidentiale defapt dau startul alegerilor locale şi este dorinţa PSD sa aibă candidat propriu. Voi discuta cu domnul Calin Popescu Tariceanu. Înţeleg ca şi dumenalui vrea sa candideze. Dacă ii cere partidul trebuie sa facă acest lucru. Vom discuta probabil de o susţinere în turul 2. Deci discutiile rămân deschise.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne