Propunere de rectificare negativă a bugetului Capitalei. Subvenţiile RATB şi RADET neafectate

(photos.com)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti discută joi proiectul de rectificare negativă a bugetului din acest an al Capitalei cu 178 de milioane de lei, subvenţiile RADET şi RATB nefiind afectate.

Municipalitatea explică, în raportul proiectului de hotărâre, că unul din motivele care a dus la rectificarea negativă a bugetului este "neîncasarea semnificativă a cotelor din impozitul pe venit" în primele zece luni ale anului. Se evidenţiază, de asemenea, că din motive economice obiective, nu au putut fi valorificate unele active financiare şi nefinanciare aşa cum era iniţial planificat, fiind vorba de cabinete medicale, amenzi de la Poliţia Locală, precum şi veniturile ce urmează să fie recuperate de la persoanele care au beneficiat de consolidarea locuinţelor din fonduri de la bugetul de stat şi bugetul local.

Printre motivele ce se regăsesc în raportul de specialitate al proiectului este şi "neîncasarea semnificativă a veniturilor de la bugetul de stat în anul 2012", printre care cea mai importantă este participarea Guvernului la finanţarea Stadionului Naţional.

Se subliniază că rectificarea negativă a bugetului nu afectează subvenţiile Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), fiind propusă "ajustarea bugetelor acestor instituţii", cu 43 de milioane de lei la RATB şi 20 de milioane de lei la RADET.

Bugetul Capitalei se rectifică atât la venituri, cât şi la cheltuieli în minus cu suma de 178.609.000 de lei, iar bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii şi subvenţii se suplimentează la venituri cu 61.401.000 de lei şi la cheltuieli cu 61.666.000 de lei. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli provine de la bugetele spitalelor şi este asigurată din excedentul anilor precedenţi, se afirmă în proiect. Sumele din bugetele creditelor externe şi fondurilor externe nerambursabile aprobate iniţial nu se vor modifica.

Schimbare drastică a politici de venituri din 2013

Se preconizează "schimbarea drastică a politicii de venituri proprii, începând chiar din anul 2013, în paralel cu restituirea unităţii financiare şi patrimoniale a Bucureştiului, prin înlăturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordată în prezent de lege Municipiului în raport cu sectoarele Capitalei".

În luna octombrie, Primăria Capitalei a contribuit, din bugetul pe anul 2012, la susţinerea echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea cu suma de 200.000 de euro, deoarece, echipa a rămas fără finanţare, combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, principalul susţinător al formaţiei, intrând în proces de privatizare.

Bugetul Capitalei pentru anul 2012 a fost aprobat la sfârşitul lunii martie de consilierii generali, fiind de aproximativ 4,6 miliarde de lei, aproape egal cu cel din 2011, care a fost de 4,5 miliarde de lei.

Bugetului local al Bucureştiului provine din diverse surse precum impozite, taxe şi alte venituri locale şi cotele defalcate din impozitul de venit, sume de la bugetul de stat, împrumuturi, venituri proprii ale instituţiilor, sume din fonduri europene.

Cheltuielile de personal reprezintă aproximativ 7,5%, cheltuielile cu bunurile şi serviciile reprezintă 28,45%, subvenţiile diferitelor regii sunt 22,15%, iar cheltuielile de investiţii reprezintă aproximativ 30%. Datoria publică este de aproximativ 5% din bugetul municipalităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie