Programator rus arestat în Spania “la ordinul FBI”

Un programator rus a fost arestat în Spania la ordinul agenţiilor americane de informaţii, a susţinut joi agenţia rusă de ştiri RT.
(Captură Foto)

Stanislav Lisov a fost reţinut pe aeroportul din Barcelona în 13 ianuarie ca parte a unei acţiuni a FBI de a prinde “hackeri ruşi”, a declarat pentru RT soţia acestuia, Daria Lisova.

Cuplul, care locuieşte în oraşul rusesc sudic Taganrog, se afla în vacanţă în Spania, a declarat Lisova.

“De îndată ce am coborât din automobil, am fost abordaţi de doi ofiţeri de poliţie care ne-au arătat legitimaţiile şi ne-au comunicat că soţul meu este arestat. Apoi, ei au început să îi verifice telefonul, tableta şi laptopul”, a adăugat Lisova.

Soţia programatorului a declarat că ofiţerii de poliţie i-au spus că arestarea a avut loc pe baza solicitărilor FBI şi Interpolului.

Lisov, în vârstă de 31 de ani, încă nu a fost acuzat în mod oficial. FBI, Interpolul şi Departamentul de Stat american nu au comentat această arestare, a susţinut RT.

Ambasada rusă din Spania a confirmat că li s-a adus la cunoştinţă faptul că Lisov a fost reţinut şi au cerut în mod oficial detalii despre motivele arestării.

“Ambasada şi Consulatul General din Barcelona au contactat autorităţile spaniole pentru a proteja interesele cetăţeanului nostru şi pentru a-i furniza orice ajutor consular necesar”, a declarat Vasili Nioradze, purtător de cuvânt al ambasadei.

Agenţiile americane de informaţii au acuzat hackerii susţinuţi de Kremlin că au divulgat mii de emailuri confidenţiale ale Comitetului Naţional Democrat american cu scopul de a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016.

Într-un sondaj recent al postului de televiziune american NBC şi al ziarului Wall Street Journal, 51% dintre americani au declarat că ei cred că Moscova a desfăşurat hackul. Doar 24% au declarat că atacul cibernetic a influenţat votul final.

Kremlinul a negat aceste acuzaţii.

Dacă va fi confirmată implicarea FBI în arestarea lui Lisov, nu ar fi pentru prima dată când autorităţile americane au arestat presupuşi hackeri ruşi aflaţi în vacanţă în Europa.

În octombrie 2016, poliţia cehă a arestat un presupus hacker rus în Praga. Un tribunal ceh va decide dacă îl va extrăda pe cetăţeanul rus în Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe